Dieren

Lijst met dieren taiga: beschrijving en functies

Pin
Send
Share
Send
Send


In de taiga worden zoogdieren gevonden als muskherten, elanden, eekhoorns, aardeekhoorntjes, bruine beren, vliegende eekhoorns, lynxen, wezels, solitairen en hermelijnen. Eiken zijn een van de meest karakteristieke vertegenwoordigers, levend in bossen, aan de oevers van meren, moerassen en op laaggelegen plaatsen met jonge bladverliezende soorten. Ze zijn niet bang voor wolven, omdat hun enorme kracht en hoeven het mogelijk maken om een ​​roofdier te verslaan - natuurlijk, als het niet van achteren aanvalt. Muskushert is het kleinste boshoefdier. Haar hoektanden zijn sterk ontwikkeld en de mannelijke musk herten staan ​​bekend om hun muskische zak, een sterk ruikende natuurlijke substantie die veel wordt gebruikt in de parfumindustrie.

Het waardevolste pelsdier leeft in de taiga, die de meest afgelegen delen van de taiga kiest met rivieren en beken als habitat. De sable is ook verbonden met een onbegaanbaar ceder elfje, waarbij zijn nesten onder zijn wortels worden gerangschikt. Een ander klein roofdier van de taiga, de aardeekhoorn, leeft in holen onder de gekapte bomen, stronken en stenen. Het grotere roofdier, de lynx, in de taiga is de enige soort wilde kat die de aardse levensstijl leidt en bomen perfect beklimt. Hij woont in de taiga en wolverine, die ongelooflijk uithoudingsvermogen heeft en een rondzwervende levensstijl leidt. De vliegende eekhoorn lijkt op een gewone eekhoorn, maar zijn huid op de zijkanten vormt een pelsplooi, die zich uitstrekt en verandert in een soort vleugels, zodat de vliegende divisie in een sprong kan plannen.

Het leven van taigarieren

Het barre klimaat van taiga bemoeilijkt het leven enorm, maar de bewoners hebben zich er lang aan aangepast. Veel dieren groeien lang dik bont voor de winter, sommigen gebruiken sneeuw als tijdelijke woning, en de witte haas, lynx en veelvraat kunnen door de sneeuw lopen dankzij hun wijde poten met lang, hard haar erop.

Eten in de taiga is vrij moeilijk, dus de taiga dieren zijn erin geslaagd om hun eigen voedselopslagsysteem te ontwikkelen. Rendieren halen dus mos onder de sneeuw weg, hazen knagen aan de schors van struiken en bomen, en sables, beren en lynx eten pijnboompitten en zaden van naaldbomen. Eekhoorns die op het grondgebied van de taiga wonen, worden van te voren gevuld met voedsel en dassen en beren overwinteren. Chipmunk slaat voedsel op in de herfst en in het winterseizoen volgt het voorbeeld van beren en dassen, zijn voorraden eten in de lente. In de zomer voeden taiga bewoners bessen en paddenstoelen, en roofdieren jagen op kleine knaagdieren.

Dieren taiga Rusland

Dus blijven we de fauna van deze regio bestuderen. De fauna van de Russische taiga wordt ook vertegenwoordigd door de volgende soorten:

  • Herten. de Ons land wordt het vaakst gevonden in Altai. Eet uitsluitend plantaardig voedsel, paddenstoelen en bessen, naalden van groenblijvende bomen. Zoals herten, houdt herten van zout. Dit alles komt door het feit dat het dieet van dieren niet genoeg mineralen heeft. Goed fokken in gevangenschap.
  • Reeën Een dier ook toegeschreven aan het geslacht van herten. Twee soorten leven in Rusland: Europese en Siberische reeën. Ze leven voornamelijk op plaatsen waar de sneeuwlaag niet lang duurt. Als de sneeuw 50 centimeter bereikt, dan is het voor reeën een kritisch punt. Geeft de voorkeur aan gemengde bossen.
  • Wild zwijn Nog een dierentaiga, levend in Rusland. Individuen die in koude gebieden leven, worden gekenmerkt door grote kracht en agressiviteit. In sommige gevallen kan een ontmoeting met een everzwijn levens kosten. In de taiga kan dit dier tot 4 meter lang worden. Een everzwijn, net als een beer, eet alles. Hij woont het liefst in de buurt van kleine vijvers en weilanden, waar het gemakkelijk is om voedsel te krijgen. Het zwijn is een uitstekende zwemmer en loopt goed.
  • Fox. Dit is het sluwste taigidier. Het heeft een goed gehoor, dus zelfs in de winter, onder een laagje sneeuw, kan het horen waar de muis naartoe beweegt. Fox duikt in de sneeuw en vangt zijn prooi. Ze leeft meestal in open gebieden waar het gemakkelijker voor haar is om voedsel te krijgen. In de open plekken van Rusland zijn er verschillende soorten: zilvervos, poolvos en anderen.

Tot slot

Ondanks het feit dat de taiga tot halverwege de jaren negentig van de negentiende eeuw als onontgonnen werd beschouwd, is er elke dag sprake van verstedelijking in deze regio. Daarom hebben dieren bescherming en behoud van habitat nodig. Immers, dit is een waar noordelijk paradijs op aarde, waar er helder water is in rivieren en meren, diepe bossen en schone lucht. Als er in de nabije toekomst niets wordt gedaan, verandert het klimaat op aarde met een rampzalige snelheid, wat onvermijdelijk de dood van planten en dieren met zich meebrengt.

Zwarte beer (baribal)

De zwarte beer of baribaal vormt een afzonderlijke soort en ziet er anders uit dan een bruine beer. Het is kleiner dan een grizzly, waarmee het in dezelfde gebieden van het Noord-Amerikaanse continent samenleven, en tussen de schouderbladen heeft het geen bult kenmerk van een bruine beer. Je kunt baribal in Alaska ontmoeten, in bijna alle staten van Canada. In de VS is het beest niet alleen in de staten grenzend aan de Mississippi. De zwarte beer leeft in het westen, in het oosten van het land, en vangt de zuidelijke staten. Hij koos voor zichzelf de centrale en westelijke regio's van Mexico. Dat wil zeggen, deze soort komt ook veel voor in Noord-Amerika, zoals een bruine beer in Siberië.

Het gewicht van een zwarte beer varieert afhankelijk van de tijd van het jaar, de leeftijd en het geslacht. In de herfstperiode weegt de baribal 30% meer dan in de lente, wanneer hij na zijn winterslaap het hol verlaat. De zwarte beren van de oostkust van het vasteland zijn zwaarder dan de inwoners van de westelijke regio's. Het gewicht van mannen varieert van 55 tot 250 kg. Vrouwtjes wegen van 40 tot 170 kg. Dat wil zeggen, dames kleinere vertegenwoordigers van de sterkere seks. De lichaamslengte van een volwassen beer is 1,2-2 meter. De schofthoogte bedraagt ​​70-105 cm, de staartlengte wordt 8-17 cm.

De vacht van de baribal is zwart, kort en glad. Alleen de snuit heeft een lichtgele kleur. Maar soms zijn er beren met verschillende tinten pels. Het kan donkerbruin zijn, zwart met een blauwachtige tint, wit. En de laatste kleur is zeer zeldzaam. Van de honderden beren die ter wereld worden geboren, kan er maar één bogen op zulk vreemd en ongebruikelijk voor bont van zwarte beren. Witte barbaren komen vooral voor in de noordoostelijke regio's van Canada.

Deze liefhebber van pijnboompitten - een typische inwoner van de taiga. Met een sterke lange snavel trekt ze behendig zaadjes uit rijpe kegels. Na ze gevuld te hebben met struma, vliegt een notenkraker weg om te dineren aan de bosrand. En wanneer hongerige kuikens op haar wachten, voert ze eten naar hen in een nest gemaakt van takjes en mos op een hoge dennenboom. Tegen de winter maakt ze een voorraad noten, verstopt ze in het mos of in de spleten van rotte bomen.

Bezoek in haar voorraadkast vaak verschillende vogels en zelfs dieren. Sommige van de zaden blijven in het mos en ontkiemen in de lente: op deze manier neemt notenkraker deel aan de vestiging van Siberische cederhout. Wanneer de noten niet rijp zijn, eten de kevers kevers, rupsen, sparren, bessen. In de jaren niet vruchtbaar voor kegels, verzamelt notenkraker in kudden en dwalen, vaak vliegen weg van de taiga-zone.

Veel mensen denken dat het gevaarlijkste dier in de taiga een beer is, maar dat is het niet. De gevaarlijkste is de eland. Namelijk - mannelijke elanden tijdens de sleur periode ("paarseizoen"). Op dit moment wordt het mannetje dat bedwelmd is door mannelijke geslachtshormonen ontoereikend in zijn gedrag en hij ziet elk levend object als een concurrent. De eland die het vrouwtje verzorgt, is niet geïnteresseerd in iemand anders die zijn lieveling verzorgt - nou, dat is begrijpelijk (wie wil dat?). En daarom is zijn agressie erg groot. Hij valt zomaar aan, zonder onderscheid. Hij verslaat zijn potentiële rivaal met de voorhoeven, en als hij een man is, zijn er praktisch geen kansen. De slag van deze reus (van 300 tot 650 kg) is erg sterk, en daarom is ontmoeting met een eland tijdens de sleur erg gevaarlijk. De bronstperiode duurt in de herfst, september-oktober.

Het aantrekkelijkst voor vrouwen zijn mannetjes met de grootste hoorns. U zegt: omdat zo'n man sterker lijkt te zijn? Wrong. De vrouw denkt dat als deze man zulke grote hoorns heeft, het betekent dat hij zoveel voedsel voor zichzelf kon krijgen, om zo sterk te concurreren met andere elanden voor dit voedsel, dat hij het voor elkaar kreeg om zulke grote hoorns te laten groeien. Dus voor haar toekomstige nakomelingen zal hij veel voedsel kunnen krijgen, het nageslacht zal gezond en sterk zijn. Als je het vergelijkt met mensen, hebben vrouwen meer kans om een ​​meer welvarende man de voorkeur aan een minder welgestelde.

Elk voedt zich uitsluitend met plantenvoeding, zoals koeien en herten. Elk behoort tot de familie van herten en onthechting van artiodactylen. Elanden eten takken van struiken, bomen, mossen, korstmossen, eetbare paddenstoelen, verschillende kruiden. Ze houden ervan om te leven in gemengde bossen met dicht struikgewas, met een overvloed aan kleine as en berken. Op deze manier eet de eland ongeveer 7 ton voer per jaar. En in de winter eet het minder, maar het bespaart energie.

Baran Dalla

In 1877, tijdens zijn expeditie langs de noordoostelijke kust van de Verenigde Staten, zag en beschrijft de Amerikaanse zoöloog William Hilly Dall (1845-1927) voor het eerst een nieuwe ram, gekenmerkt door een ongewoon sneeuwwitte vacht. Een jaar later werd dit dier ontdekt door natuurbeschermer en schrijver John Muir op de tweekoppige Denali-berg in Alaska.

Na enige tijd ontving het de naam Dalla ram. Het wordt ook wel de dunbenige ram genoemd en wordt soms beschouwd als een ondersoort van een hoog doorweekt schaap.

De natuurlijke habitat van Dalla-schapen is bergweiden op een hoogte van 650 tot 2500 m boven de zeespiegel. Ze hebben een sterk ontwikkelde behoefte aan sociaal leven. De vrouwtjes vormen groepen met hun nakomelingen en ze hebben een zeer goede relatie met andere vergelijkbare groepen. Er is bijna nooit een conflict tussen het delen van de weiden en het foerageren.

Mannetjes leven ook in groepen en vermijden, voorafgaand aan het begin van het paarseizoen, elk contact met vrouwtjes op elke manier. Er is een strikte hiërarchie onder mannen. Alle kracht behoort toe aan de grootste en sterkste ram met de grootste hoorns. Als de horens dezelfde grootte hebben, wordt het verduidelijken van de relatie tussen de kanshebbers voor de functie van leider onvermijdelijk. De rammen buigen hun hoofd tegen de grond en botsen op een afstand van 10-12 meter met hoorns.

Door de sterke schedels zijn blessures zeer zeldzaam en kunnen de wedstrijden zelf enkele uren duren met korte pauzes.

Dallah-rammen voeden zich met de zomer met verschillende in het wild groeiende kruiden en takken van struiken en in de winter zijn ze tevreden met mos en korstmossen die onder de sneeuw zijn gewonnen.

In de noordelijke bossen is er in de regel een edelhert. In de kusttaiga is het edelhert, in de bossen van Altai - maral, in Noord - Amerika - wapiti. Het hert voedt zich met plantenvoeding. Het dieet is gevarieerd: een verscheidenheid aan kruiden, paddenstoelen en bessen. Eet dennennaalden, dennen, ceder. Vanwege het gebrek aan mineralen in het lichaam, herten likken graag de grond, waarin veel zout zit, benadert gewillig de zoute gronden die speciaal voor hen zijn voorbereid. In de winter worden dieren gedwongen om bijna de hele dag te eten om hun energie aan te vullen. In het wild leeft het hert gemiddeld tot 20 jaar, op 5-6 jarige leeftijd bereikt de periode van de puberteit. Hoorns bij jonge mannen beginnen ergens in een jaar te verschijnen.

Evenals alle artiodactylen wordt het edelhert veel in gevangenschap gefokt. Voor de volkeren van het hoge noorden is het adellijke hert de enige bron van leven. Alle delen van dit dier worden gebruikt. Hertenvlees is aangenaam, bevat geen parasieten vanwege het feit dat herten geen aas en andere dieren eten. Venison wordt geleverd aan de Russische markt vanuit het autonome district Yamal-Nenets. De groei van hoorns gaat gemiddeld door tot 12 jaar, daarna worden de hoorns oud, neemt het aantal scheuten af, verzwakken de hoorns.

Jonge hertengeweien (gewei) zijn van groot belang in de traditionele geneeskunde. In Altai worden al vele jaren zeeleeuwen speciaal voor de hoorns gefokt. Het gewei is afgesneden van levende herten, en bij het snijden van de hoorns beginnen ze te bloeden. Waterig-alcoholisch extract van gewei van de maral wordt gebruikt als een tonicum, op basis waarvan voorbereidingen worden getroffen.

Kolommen - klein roofdier van het geslacht van wezels en trochees. Kolommen worden vaak vergeleken met nertsen. En het is niet voor niets: ze staan ​​heel dicht bij de Europese nertsen in hun genetische kenmerken. Dit is een klein dier: de grootte is slechts ongeveer 30 cm (van de neus tot de basis van de staart). De kolom heeft een zeer mooie staart: lang (meer dan de helft van het lichaam) en erg donzig, bijna als een marter. Het voedt zich voornamelijk met kleine knaagdieren, kikkers en zo nu en dan op hazen en vogels. Mijd geen kolommen en insecten, kikkers, vissen. Het jaagt voornamelijk 's nachts of in de schemering. De belangrijkste "concurrent" van de kolom is de sabel, die de kolom gewoonlijk probeert te verdrijven van de gekozen plaatsen.

Gemeenschappelijke bever

De gemeenschappelijke bever, of rivierbeever, is de grootste van de knaagdieren uit de oudheid, het gewicht is maximaal 30 kg. Het lichaam is squat, meer dan 1 m lang, 35 cm hoog, staart tot 30 cm, heeft de vorm van een roeispaan. Vrouwtjes zijn groter dan mannen. Er is geen wol aan de staart, maar in plaats daarvan borstelharen en grote schubben. Poten zijn korte vijfvingerige achterpoten met membranen. De klauwen zijn groot, gedraaid en de tweede teen van de achterste voet met een gevorkte klauw is een soort kam, die de bever zijn pels kamt. Hij is heel netjes.

Het lichaam van de bever is aangepast om te duiken: ogen met transparante knipperende membranen die tijdens het duiken sluiten en de ogen beschermen tegen verwondingen. Ook goed gesloten neusgaten en oren. De bever heeft speciale uitlopers op zijn lippen, die in het water sluiten en geen water in het midden laten en 2 tanden uitsteken. Met deze tanden kan hij knagen onder water.

Bevers hebben een dikke en lange bontkastanje, donkerbruine kleur met niet minder dikke ondervacht die niet nat wordt. Poten en staart zijn zwart. Luxueuze vacht en een laag onderhuids vet behouden de warmte, zelfs in ijskoud water. Onder water kan 10-15 minuten duren, en zwem tot 700 m gedurende deze tijd.

Bevers leven in loofbossen van Europa en Azië, in holen gegraven op de oevers van kleine bosrivieren en meren die in de winter niet tot op de bodem bevriezen. Als de kust vlak is en het gat niet kan worden gegraven, wordt een kegelvormige hut opgebouwd uit een stapel kreupelhout, zijn de muren bedekt met slib of klei.

Bevers leven in families of alleen. Families bestaan ​​uit 2 volwassenen en hebben 2 laatste nesten bobryat. Ze paren aan het einde van de winter, en aan het begin van de zomer verschijnen er 2-4, maximaal 6 halfblinde bevers bedekt met wol. Na 2 dagen zwemmen pasgeboren baby's al en krijgen ze na 20 dagen voedsel. Ze worden geslachtsrijp na 2 jaar, waarna ze het gat van de vader en de moeder verlaten. Bevers leven 10 - 17 jaar, en in gevangenschap - tot 35 jaar.

Vestigt zich in de kustzone van waterlichamen (rivieren, meren, vijvers, moerassen) en kiest gebieden die rijk zijn aan vegetatie. Het beest is voorzichtig, maar te actief, het kan op elk moment van de dag worden gevonden. Maar vaker is het te zien in de schemering.

Het belangrijkste voedsel is water- en landvegetatie (zegge, riet, riet, paardenstaart). Kan een kikker vangen, kleine vissen en frituren. De dieren zijn uitstekend in zwemmen en duiken, zonder lucht onder water kunnen ze maximaal 18 minuten blijven.

De staart van het dier speelt de rol van een roer, de achterpoten - duwers in het water. Op het land zijn ze niet zo lenig. Muskusrat is een bekwame bouwer van holen en luiken. De hutten stijgen tot een hoogte in de watermeter en hebben een conische vorm. Ze zijn opgebouwd uit de stelen van waterplanten en de ingang van de "toren" onder water.

Burrows graven in de hoge oevers, tot 10 meter lang, nestkamers bevinden zich boven het waterniveau in twee verdiepingen. In complexe labyrinten zijn er opslagruimten, gezinskamers voor rust en slaap, en zelfs latrines. De toegang tot de gangen bevindt zich onder het water.

De muskusrat heeft veel vijanden, dit zijn vossen, coyotes, nertsen, wasberen, snoeken en vele anderen. Muskusratten worden gered van roofdieren door in het water te duiken of zich in een gat te verstoppen. In een hopeloze situatie beschermd door het toepassen van scherpe klauwen en tanden. Ze leven in een familiegroep, d.w.z. ouders en hun kinderen. Elk gezin heeft zijn eigen territorium, waar de mannetjes jaloers op taggen, vreemden rijden weg.

Het nageslacht van het vrouwtje brengt één keer per jaar twee (zuidelijke habitats) naar drie tot vier (noordelijke habitats). Zwangerschap duurt ongeveer een maand, blinde en bijna kale welpen worden geboren, het gewicht van één baby is 20 gram. Meestal in een nest zijn ze 7 of 8.

Een andere vertegenwoordiger van de hertachtige artiodactylen. De kabarga leeft in de taiga van het Verre Oosten. Het geeft de voorkeur aan donkere naaldtaai, met stenen placers, uitsteeksels van ontsluitingen. Loopt goed en springt ongelooflijk goed. Hij is in staat om zonder te vertragen, de rijrichting 90 ° te veranderen. Op de vlucht voor de achtervolger verwart de muskushert, net als een haas, de sporen. Het voedt zich met dennennaalden, ceder, korstmossen, verschillende kruiden. Het dieet van muskushert is strikt vegetarisch. Bij het verzamelen van voer kan muskushert langs een hellende boomstam stijgen of van tak naar tak springen tot een hoogte van 3 - 4 m. Er zijn veel natuurlijke vijanden van het muskhert. In het Verre Oosten is Harza de belangrijkste vijand, die families jaagt op muskushert. Vaak op de loer voor muskherten die de lynx voeden, de wolverine en de vos achtervolgen. Hun levensverwachting is slechts 4 - 5 jaar in de natuur en maximaal 10 - 14 in gevangenschap.

Op de buik van de mannelijke muskushert bevindt zich de muskewier, gevuld met een dik, scherp ruikend bruinbruin geheim. Eén klier van een volwassen man bevat 10-20 g natuurlijke musk, het duurste dierlijke product. De chemische samenstelling van musk is zeer complex: vetzuren, was, aromatische en steroïde verbindingen, cholesterolesters. De belangrijkste drager van musk geur is macrocyclisch keton muscon. De vluchtige componenten van musk dragen informatie over de leeftijd en conditie van de man en kunnen oestrus bij vrouwen versnellen.

Musk wordt tegenwoordig veel gebruikt in de oosterse geneeskunde. В Китае он входит в состав более 200 прописей лекарственных средств. Эксперименты, проведённые в Индии, показали, что мускус оказывает общестимулирующее действие на сердце и центральную нервную систему, а также эффективен как антивоспалительное средство.In Europa is musk als medicijn niet bijzonder populair, maar hier vond het een ander gebruik: in de parfumindustrie als een fixeermiddel voor geuren.

Het is onderverdeeld in 4 ondersoorten. De meest voorkomende is gebruikelijk. Zijn vertegenwoordigers houden van het vocht en vestigen zich in de buurt van de taiga-reservoirs. In het bos regelt kleine feeks. In de wildernis van de taiga zijn zeldzame en kleine ondersoorten. Vertegenwoordigers van de laatste zijn slechts 6-7 centimeter lang. Dit is het minimum onder insectenetende dieren in Rusland.

Vanwege de kleine omvang van de insecteneter dieren van taiga kan geen "marsen" in het bos doen. Dit bemoeilijkt het zoeken naar voedsel. Spits heesters kunnen niet langer dan 4 uur achter elkaar. De leeftijd van het dier is niet langer dan 2 jaar.

Een vijfde van hen is in de vruchtbare leeftijd. Vrouwelijke spitsmuizen kunnen de bevalling enigszins verlengen onder ongunstige omstandigheden. Over de gezondheid van het nageslacht wordt niet gereflecteerd. Peuters worden gezond geboren op de 18e en 28e dag vanaf het moment van conceptie.

De op een na grootste in de familie Kunih. De lichaamslengte van het dier is meer dan een meter. Uiterlijk is het beest iets tussen een gigantische das en een langharige hond. Wolverine vacht is niet alleen lang, maar het bevriest niet in de winter. De haren zijn glad maar ruw aanvoelend. Kleur dierbruin met lichte strepen aan de zijkanten en op het hoofd.

De naam van het beest is Latijn, vertaald als "onverzadigbaar". Wolverine eet letterlijk alles, met de nadruk op kleine dieren zoals de haas. De vertegenwoordiger van de familie van marterachtigen vangsten in de zuidelijke gordel van de taiga. In het midden en vooral de noordelijke wolverine gaat niet.

Ongeschoolde artiodactylen. Er zijn twee soorten reeën in taiga-bossen: de Europese, die slechts een klein beetje de taiga-regio vangt, en het Siberische ree. Habitat hangt voornamelijk af van de hoogte en tijd van het optreden van sneeuwbedekking. De kritische hoogte van de sneeuwbedekking voor het Siberische ree is 50 cm. De Siberische ree vermijdt het gebied waar de sneeuw van een dergelijke hoogte 230-240 dagen per jaar ligt. Reeën komen alleen in de taiga binnen als het bladverliezend kreupelhout heeft, maar meestal leeft het in gemengde bossen.

De voorkeur gaat uit naar de meest voederplaatsen van licht dun bos met een rijke struikenbos, omringd door weiden en velden, of (in de zomer) hoge grasweiden bedekt met struiken. Komt voor in rietkragen, in oeverbossen, overwoekerde stekken en brandwonden, in overwoekerde ravijnen en kloven. In vergelijking met de Siberische zijn Europese reeën bijna sedentair en voeren ze geen massale seizoengebonden migraties uit. Het voedt zich met plantaardig voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en water. Jonge scheuten (vezelarm) hebben de meeste voorkeur. Droge en zwaar bosrijke delen van planten, vaste granen en sedges, planten die giftige stoffen bevatten (saponine, alkaloïden, fenolen en glucosiden) worden meestal niet gegeten of terughoudend om te eten.

Om het gebrek aan minerale stoffen te compenseren, kan reeën zout likken of water drinken uit bronnen die rijk zijn aan minerale zouten.

Meestal leeft everzwijn in warmere streken en wordt zelfs in subtropen en tropen gevonden. Maar de vertegenwoordiger van de dierenwereld van de taiga kan dapper worden genoemd. Het everzwijn is de voorouder van onze tamme varkens, maar is een sterk, krachtig en zeer agressief beest. Het ontmoeten van een wild zwijn in de taiga kan iemand een leven kosten onder bepaalde voorwaarden. Het groeit tot een ongekende grootte, de lengte van het lichaam bij sommige personen is, zo niet, ongeveer 4 meter. Op internet zijn er trofeeënfoto's van jagers met gigantische zwijnen. Maar gemiddeld weegt het zwijn ongeveer 175-200 kg, lichaamslengte 1,5 - 2 meter.

Everzwijn is allesetend. En je kunt veilig merken dat deze vriend graag eet. Het voedt zich voornamelijk met plantenvoeding, maar consumeert verschillende kleine knaagdieren en aas. Boeren geven de voorkeur aan een gebied dat rijk is aan verschillende vijvers. Ze houden ervan te ploeteren in deze plassen, rommelen in de modder (varkens). Heel ongemakkelijk dier, maar loopt snel, zwemt goed. Goed ontwikkelde gehoor en geur, het zicht is niet zo goed. Wilde zwijnen zijn voorzichtig, maar niet laf: geïrriteerd, gewond of de jonge beschermen, ze zijn erg dapper en gevaarlijk vanwege hun kracht en grote hoektanden. Ze kunnen ook een bezoek brengen aan de velden aardappel, raap, granen, die de landbouw schade berokkenen, vooral aan die die gewassen verscheuren en vertrappen. Ze verwennen vaak en jonge bomen. Zeer zelden vallen beren vrij grote dieren aan, ziek of gewond, bijvoorbeeld damherten, reeën, zelfs herten, doden en eten ze.

Vliegende eekhoorns behoren tot de eekhoornfamilie, de onderfamilie van knaagdieren. In de bossen van Rusland woont de gewone vliegende eekhoorn. Het behoort tot het geslacht Aziatische (Euraziatische) vliegende eekhoorns, waarbij twee soorten worden gecombineerd - gewone vliegende eekhoorn en Japanse (kleine) vliegende eekhoorn. Gemeenschappelijke vliegende ziener wordt "vliegende eekhoorn" genoemd. Door de ongewone structuur van het lichaam kan het dier niet alleen van de ene boom naar de andere vliegen, maar ook complexe acrobatische bewegingen maken: plannen, complexe manoeuvres uitvoeren en kunstvluchten in de lucht uitvoeren, soms op dezelfde plek landen als waar de lancering plaatsvond.

De vliegende eekhoorn lijkt op een eekhoorn, maar heeft een kleinere romp en staart. De lengte van het dier is van 12 tot 23 cm, het gewicht is ongeveer 170 g. Op de ronde stompe kop zijn er korte oren zonder borstels en grote uitpuilende zwarte ogen. Dik zijdeachtig pels aan de bovenkant van het lichaam is zilvergrijs, vaak met een bruine tint, wit op de buik met geelheid. Het belangrijkste dat vliegende eekhoorn van een eekhoorn onderscheidt, is de aanwezigheid van een huidmembraan tussen de achterpoten en voorpoten, dat dient voor de planning tijdens de vlucht. Tijdens de sprong, wanneer de eekhoorn zijn poten naar de zijkanten legt, rekt dit membraan uit, zijn spanning en de positie van de voorpoten bepalen de vliegrichting. De staart wordt gebruikt om te stabiliseren tijdens de vlucht en werkt als een rem bij het landen op een boom.

Habitat van vliegende eekhoorns zijn gemengde en loofbossen, minder vaak - naaldhout. Ze zijn voornamelijk nacht en schemering. Vliegende eekhoorns zijn het hele jaar door actief, alleen op ijzige dagen zitten ze in een nest en voeden zich met de geoogste bestanden. Ze brengen het grootste deel van hun leven door aan bomen en vallen zelden op de grond. Nesten worden gebouwd in de reeds voltooide holtes overgebleven van spechten, veertig en eekhoorns. Soms gebeurt het dat vliegende eekhoorns zich nestelen in vogelhuisjes. Nesten zijn bedekt met mos, droog gras, korstmossen. Niet-agressief vliegen, vaak in één nest, kan twee personen vestigen. Terwijl ze wakker zijn, zoeken ze naar voedsel. Ze voeden zich met vliegende voedergewassen - zaden, knoppen, scheuten, bessen, paddestoelen. Vooral als oorbellen van berk en els, die voorzichtig in de holte vouwen, waardoor de winter wint. Een keer per jaar verschijnen er 2-4 naakte en blinde pups in de vrouw, die op de 50e dag kan plannen en onafhankelijk worden. Vliegende uilen zijn grote uilen, marter, sabelmarter. De levensverwachting is ongeveer 5 jaar, in gevangenschap leven de dieren twee keer zo lang.

De wolf is het meest geliefde dier van de taiga in veel mensen. Veel mensen zetten graag afbeeldingen van wolven op hun avatars en associëren eenvoudig wolven met iets moois, geven wolven een nobele en zelfs magische kracht. Maar in feite zijn wolven niet zo wit en donzig als veel mensen ze zien. En eenzame wolven bestaan ​​praktisch niet, ze zijn erg zeldzaam in de taiga. Wolven zijn roedeldieren, ze verzamelen zich in kudden en zijn verzameld voor zoveel duizenden jaren. In een pakket vinden wolven het simpeler om te overleven, om voedsel te krijgen in het ijzige klimaat van de taiga, in plaats van alleen. Eenzame wolven, of liever, wolvenfamilies worden gevonden op plaatsen waar er een overvloed aan voedsel is, en ze hoeven zich niet langer in een roedel te verzamelen. Maar meestal woont de wolf in het peloton. En er is geen adel hier. Het peloton is een strikt georganiseerde totalitaire samenleving met een eigen hiërarchie. Er is een leider, waaraan alle andere individuen gehoorzamen, er zijn middelgrote wolven en uitgestotenen - verschoppelingen. Zulke outcasts worden niet verdreven, maar ze worden extreem slecht behandeld, maar het is makkelijker voor een outcast om in een pack te overleven dan om alleen te zijn.

Natuurlijk zijn wolven zeer esthetisch van uiterlijk vanwege de mooie wol, maar er is geen adel in hen. Ze vallen de prooi alleen aan met een roedel en daarom is een enkele wolf niet gevaarlijk. De wolven zijn het meest gevaarlijk in de winter, meestal vallen ze in de winter mensen of vee aan in de dorpen. Zwarte wolven worden als de meest kwaadaardige beschouwd.

Siberische aardeekhoorn

Chipmunks leven zowel in de taiga als in loofbossen. Favoriete delicatesse - ceder kegels. De aardeekhoorn leeft in lege stompen en holten, ondiepe nertsen onder de wortels van bomen. En als het koud wordt, gaat het zeven maanden in winterslaap! In de lente stapt het dier uit om te zonnebaden in de felle zon. Op dit moment komt zijn voorraad van pas! Als het behoorlijk warm wordt, brengt het vrouwtje vier tot zes chipmunks! Ze groeien heel snel en verlaten het huis van hun ouders in een maand.

Lynx - een typische vertegenwoordiger prooi dieren taiga. Het is vergelijkbaar in grootte met een grote hond: bij de schoft is deze niet groter dan 70 cm, het gemiddelde gewicht is 18-25 kg.

Het uiterlijk verschilt in lange kwastjes op oren en "snorharen", het is gewoon onmogelijk om het met anderen te verwarren. Lynx-vacht is de dikste en warmste van alle katten, maar verder dieren van taiga moet worden aangepast aan de bittere kou.

Zoals alle katten is ze een uitstekende jager. De lynx steekt nooit van bovenaf op zijn prooi, maar zit lange tijd in een hinderlaag en wacht op een geschikt moment.

Met scherpe, langdurige sprongen haalt ze het slachtoffer in en graaft ze in de nek. Een gewond en radeloos dier kan lang genoeg een jager meeslepen, maar de lynx zal niet achteruit gaan, wetend dat de kracht van zijn prooi opraakt.

De lynx jaagt voornamelijk op hazen en zwarte hanen, patrijzen, reeën, herten, jonge beren en elanden krijgen ook roofzuchtige aandacht. Het gebeurt dat wanneer er een gebrek aan voedsel is, ze honden en katten aanvalt.

Deze grote kat is niet alleen interessant vanwege zijn uiterlijk, maar ook door zijn gedrag. Ze tolereert chronisch geen vossen, die de neiging hebben om haar prooi te stelen. De straf voor deze is dat de lynx de dieven doodt, maar niet eet, maar anderen laat stichten.

Het sluwste dier van de taiga is de vos. Niet tevergeefs in de mensen is zelfs de uitdrukking gefixeerd - "sluw als een vos". Het is begrijpelijk: voor een wild beest met zo'n felle kleur om voedsel te krijgen, moet je gewoon sluw en lenig zijn. De vos heeft een goed ontwikkeld oor, met de hulp van de oren, ze ontdekt dat haar prooi zich ergens in de buurt schuilhield. In de winter hoort de vos de muizen stiekem onder de sneeuw door. De geringste ritselen en trillingen vangen haar uitstekende plaatsingsorenoren op. Onder een mnogosantimetrovym laag van sneeuw, spoort de vos zijn prooi op, duikt erin - en grijpt het felbegeerde knaagdier. Daarom geeft de vos de voorkeur aan meer rust op open plekken, vlaktes, ravijnen, dan bossen. Zowel in de winter als in de zomer is het voor vos veel gemakkelijker om voedsel voor zichzelf te krijgen in de open ruimte dan in dichte bossen. In de regel zijn vossen sedentair, ze migreren nergens. Waarom ergens heen, als er overal genoeg muizen zijn!

De vos is een monogaam dier en geeft er de voorkeur aan zich in holen te vestigen. En het gat of graaft zichzelf, of gebruikt iemand anders. Voordat je gaat slapen, controleer je alles zorgvuldig, ga dan liggen en luistert naar verschillende ritselen. Vanwege het feit dat de belangrijkste voederbasis van vossen knaagdieren zijn, speelt de vos een belangrijke rol bij het reguleren van het aantal knaagdieren. Knaagdieren zijn gevaarlijk als ze graan eten. Maar soms groeit het aantal vossen zelf tot grote maten. Dan komen de vossen naar de nabijgelegen dorpen, steden. Rommel in de vuilnis, klim op de percelen. Ze vinden het leuk om de parkeerplaatsen van toeristen te naderen.

Grouse - een vogel van het korhoendersoort, een subfamilie van korhoenders, een familie van fazantachtige zeemonsters. Een wijdverspreide soort die bijna overal in het bos en de taiga-zone van Eurazië leeft, van West-Europa tot Korea. Hazelhoen is de kleinste vertegenwoordiger van korhoenders. Het gewicht van zelfs de grootste personen overschrijdt zelden 500 gram. In het bos is het moeilijk te verwarren met andere korwige vogels, waarvan het niet alleen verschilt door zijn kleine formaat, maar ook door zijn nogal herkenbare kleur. Ondanks het kleurrijke, "pokdalige" verenkleed (waarvan de vogel zijn Russische naam kreeg), lijkt het korhoelen al van korte afstand eentonig, grijs-roodachtig. Seksuele dimorfisme in korhoen is veel minder uitgesproken dan in andere korhoenders - het is erg moeilijk om het mannelijke en vrouwelijke in de natuur te onderscheiden. Bovendien, in tegenstelling tot andere korhoenders, is de hazelaarhoen een monogame vogel.

De levensstijl van het korhoen is vrij volledig bestudeerd. Het is een ingezetene en begaat geen lange-afstandsmigraties. Hazelhoen is, net als alle korhoenders, meestal herbivoor, hoewel in de zomer veevoer een belangrijke plaats inneemt in het voedsel, terwijl kuikens zich voornamelijk voeden met insecten. In de winter moet hazelhoen tevreden zijn met grof en weinig voedingsrijk plantaardig voedsel. In de aanwezigheid van sneeuwbedekking begraaft het hazelaarhoen in de winter zichzelf in de sneeuw, waarbij hij de nacht en de koudste uren van de dag doorbrengt. Het biedt ook enige bescherming tegen roofdieren, waarvan het hazelaarhoen zowel in de winter als in de zomer veel lijdt.

Ondanks de vermindering van het aantal dieren in de wereld en de periodieke afname van het aantal individuele populaties, is het hazelhoen nog steeds talrijk en gaat het verder dan de dreiging van uitsterven. Het grootste deel van de wereldpopulatie korhoenders, die tot 40 miljoen vogels telt, valt op Rusland. Meestal worden 11 ondersoorten van de hazelaar-haan onderscheiden, die enigszins verschillen van nominatief.

Das is een beest van zuidelijke taiga, het is niet in de noordelijke bossen. Het houdt vast aan droge gebieden, maar in de buurt van waterlichamen, laaglanden, waar voedsel rijker is. De das leeft in diepe holen die graven langs de hellingen van zandheuvels, bosrivijnen en balken. De beesten van generatie op generatie houden vast aan hun favoriete plekken. Zoals blijkt uit speciale geochronologische studies, zijn enkele dassteden enkele duizenden jaren oud. Individuen gebruiken eenvoudige holen, met één ingang en nestkamer. Oude dasnederzettingen vertegenwoordigen een complexe meerlagige ondergrondse structuur met verschillende (tot 40-50) ingangs- en ventilatieopeningen en lange (5-10 m) tunnels die leiden naar 2-3 groot, bedekt met droog strooisel, nestkamers op een diepte van 5 m .

Badgeractiviteit vindt 's nachts plaats. Hij is allesetend, maar geeft de voorkeur aan plantaardig voedsel. Das is niet agressief jegens roofdieren en mensen, hij geeft er de voorkeur aan om een ​​stap achteruit te doen en zich in een gat of een andere plaats te verbergen, maar als hij boos wordt, raakt hij zijn neus en bijt de dader en rent dan weg. Het voedt zich met muisachtige knaagdieren, kikkers, hagedissen, vogels en hun eieren, insecten en hun larven, weekdieren, regenwormen, paddenstoelen, bessen, noten en gras. Tijdens een jacht moet een das door grote gebieden lopen, door gevallen bomen snuffelen, de schors van bomen en stompen afscheuren op zoek naar wormen en insecten. Hij eet echter slechts 0,5 kg voedsel per dag, en alleen door de val eet hij veel op en voedt hij vet, wat hem als voedingsbron dient tijdens de winterslaap.

De marter is een vertegenwoordiger van een grote familie van marterachtigen. Het is een behendig en wendbaar roofdier, in staat om prooien te verslaan om gemakkelijk verschillende obstakels te overwinnen, op de bovenste luifel van het bos te klimmen en boomstammen te beklimmen. De dierenmarter behoort tot waardevolle pelsdieren en heeft een prachtig edel bont van donkere kastanje tot bruingeel..

De marterbouw heeft direct invloed op zijn gewoonten: dit dier kan alleen stiekem of spastisch bewegen (op het moment van hardlopen). Het flexibele lichaam van een marter werkt als een elastische veer, daarom flitst het vluchtende dier even in de poten van naaldbomen. De marter geeft er de voorkeur aan om de middelste en bovenste boslaag te behouden. Ze beklimt slim bomen en klautert zelfs op rechte trunks, wat ze kan doen met scherp genoeg klauwen.

De marter is overwegend diurnaal, jaagt op de grond en brengt het grootste deel van zijn tijd door in de bomen. De huismarter nestelt zich in holtes van bomen tot 16 meter hoog of direct in hun kroon. De marter mijdt niet alleen de mens, maar liegt ook voor hem. Leidt een zittend leven, zonder de favoriete leefgebieden te veranderen, zelfs met een tekort aan voedsel. Maar af en toe kan het zwerven naar eiwitten, die regelmatig massamigraties ondernemen over lange afstanden.

Al zijn levensstijlmarter verbonden aan het bos. Het wordt gevonden in veel bossen, waar verschillende bomen groeien, maar geeft vooral de voorkeur aan sparren-, dennenbossen en naaldbossen in de buurt. In de noordelijke regio's - dit is vuren, in het zuiden - vuren - breedbladig, in de Kaukasus - sparrenbossen.

Altai Mole

Het gebied van de Altai-mol beslaat een uitgestrekt gebied van West- en Centraal-Siberië. De westgrens loopt van Semipalatinsk naar Barnaul, Novosibirsk, waar hij scherp naar het westen draait en waarschijnlijk net ten noorden van Barabinsk passeert.

Siberische molbont is relatief lang en donzig. De kleur van de vacht varieert sterk van licht loodgrijs tot zwart met chocoladebruin of: bruinachtige tinten met verschillende verzadiging. Voor niet-gedragen vacht wordt gekenmerkt door een uitgesproken zijdeachtige glans. De buikzijde is meestal min of meer saai. Een vage geelachtig-oker tint wordt vaak ontwikkeld op de keel en borst. Net als andere moedervlekken zijn er zelden volledige of gedeeltelijke albino's en chromisten.

По наружным признакам в общих чертах похож на европейского крота, отличаясь, однако, значительно более крупным ростом, толстой, несколько укороченной мордой и более коротким хвостом. Глаза видимы снаружи и снабжены подвижными веками. Череп крупный, кондило-базальная длина его 37.1 – 41.0 мм. Het lijkt enigszins hoekig, significant langwerpig, verwijdend in de nasale sectie en afgeplat in het gebied van de hersenendoos.

Sable is een behendig en sterk dier met waardevol bont, een vertegenwoordiger van de marterachtigenfamilie. Dit roofdier is een typische bewoner van de berg en de gewone taiga. Leidt een vaste levensstijl in het geselecteerde gebied, in het geval van gevaar kan verplaatsen naar andere gebieden. Het dichtstbijzijnde familielid van de sable is de den marter.

Sable huidskleur is veranderlijk en is afhankelijk van het seizoen. In de winter is de vacht iets lichter, in de zomer - verschillende tinten donkerder. De kleur varieert van lichtbruin tot bijna zwart, op de borst van de dieren is er een kleine felgele vlek. De bruine kleur wordt donkerder op de benen van de sabel. In de winter bedekt wol de voetzolen en zelfs de klauwen van het beest. De vacht van het dier is zacht, dicht en warm en daarom van bijzondere waarde.

Typische habitats van sable zijn Euraziatische taiga. Deze dieren worden verspreid van de Oeral en de Pacifische kust. Het grootste deel van het grondgebied waar sables leven, behoort tot Rusland. Ook dieren met waardevolle vacht zijn te vinden in het noorden van China en Mongolië, op het Japanse eiland Hokkaido, in Noord-Korea.

Asielroofdieren schikken zich in de spleten van rotsen en holten van gevallen oude bomen, gebruiken holten onder de wortels. Binnen zijn hun sables bekleed met droge bladeren of gras, het toilet is gescheiden van de hoofdnestkamer opgesteld, maar dichtbij genoeg om het gat.

Sables zijn wendbare en vrij sterke roofdieren voor hun grootte. Ze zijn aards, meest actief in de avond en in de ochtend, maar ze kunnen op elk moment van de dag jagen. Aangezien sables meestal 's nachts actief zijn, slapen ze overdag. Dieren met een kostbare pels bewegen zich het liefst langs de grond, in het water of op bomen, alleen in geval van gevaar.

Op zoek naar voedsel voor de dag, de sable loopt ongeveer 3-4 kilometer. In de winter kan deze afstand tot 10 kilometer toenemen, wanneer een dier gedwongen wordt om een ​​semi-nomadische levensstijl te leiden op zoek naar voedsel. In magere jaren, zelfs in de zomer, worden sables gedwongen om van 10 tot 20 kilometer te rennen om geschikt voedsel te vinden.

Zeearend

Volgens de wet die van kracht is in de Verenigde Staten, wordt aan iedereen die minstens één veer of een deel van het lichaam van de bald eagle heeft, een grote boete in rekening gebracht. Deze wet is echter niet van toepassing op Indianen die de veren van adelaars als versieringen gebruiken.

Het hoofdvoedsel van de Amerikaanse zeearend is vis en krabben. Daarnaast jaagt hij vaak op watervogels.

Gewoonlijk zit een zeearend dicht bij het water op een hoge positie, bijvoorbeeld op een hoge boom of rots, en kijkt uit voor prooi. Na het opgemerkt te hebben, vliegt de vogel gemakkelijk naar beneden, grijpt de vis met zijn scherpe klauwen en keert terug naar de kust, waar hij de maaltijd rustig afmaakt.

Als een Amerikaanse zeearend kuikens heeft, draagt ​​hij de prooi naar het nest. Vaak is de strijd tegen vis zo wanhopig dat de arend een ogenblik onder water staat. Om de kracht te behouden, is de vogel vaak tevreden met dode vissen. Daarnaast neemt de zeearend de prooi van andere, kleinere vogels. Daarom sprak Benjamin Franklin zich uit tegen het feit dat deze vogel een kandidaat is voor een symbolisch beeld van de Verenigde Staten van Amerika, omdat de arend oneerlijk leeft - hij krijgt vaak voedsel niet door zijn eigen arbeid, maar haalt het weg van andere, zwakkere vogels. Vreemd genoeg lijkt het erop dat Amerika meer dan zijn symbool past!

In de achttiende eeuw, toen de Amerikaanse zeearend een symbool van de Verenigde Staten werd, waren er ongeveer 75 duizend van deze vogels. Maar tegen het einde van 1940 waren er zo weinigen van hen dat er een wet werd aangenomen om deze arend te beschermen. De volgende factoren leidden tot een catastrofale daling van het aantal Amerikaanse zeearenden: watervervuiling, de vernietiging van adelaars door boeren en jagers, aangezien de vogel vaak vee aanviel, het gebruik van DDT-pesticide, dat zich ophoopt in het lichaam van vogels en leidt tot hun lage dichtheid.

Orlan woont meestal aan de kust, in wetlands, langs rivieren en meren, waar u kunt vissen, wat het belangrijkste voedsel is. De meeste adelaars zijn te vinden in de dennenbossen van Florida en in de vele baaien in deze regio. De plaats waar veel adelaars samenkomen is Alaska. Gedurende het jaar zijn solitaire individuen ook in veel delen van Noord-Amerika te vinden. Meestal zijn dit jonge vogels, die duizenden kilometers overwinnen op zoek naar voedsel.

Zwarte specht

De gele of zwarte specht is een van de grootste vertegenwoordigers van de spechtfamilie. Zwarte specht leeft in heel Europa, behalve in het uiterste zuiden. In Azië wordt het gedistribueerd in de Kaukasus, in Siberië, Kamchatka, Sakhalin, het Koreaanse schiereiland en Noord-Japan. Voor biotoop kiest men voor grote loof-, dennen-, sparren- en cederwouden, vaak te vinden in de brandwonden.

Gelna verwijst naar grote vogels, de lichaamslengte bereikt 50 cm, het gewicht is ongeveer 300 gram. De vleugels zijn afgerond, het hoofd heeft een grote, dunne nek. De zwarte specht heeft een massieve snavel met een beitelvormige vorm, ongeveer 55-65 mm lang, de kleur van de snavel is geelachtig grijs. De vogel heeft een kolenzwarte kleur van veren, een rug met een reflectie. Het mannetje heeft een rode muts van veren op zijn hoofd, die zich op het voorhoofd, de achterkant van het hoofd en de kroon bevinden, wat hem anders maakt dan een volledig zwarte vrouw.

De basis van het dieet zijn gewenste insecten en hun larven. Hij eet liever houthakkers, schorskevers, goudvissen. Het eet ook mieren, rupsen en larven van de staart. Gedurende de dag eet de zwarte specht van 300 tot 650 berken saplarven. Tijdens de winterperiode eet het ook zaden van coniferen, maar in kleine hoeveelheden.

De zwarte specht leidt een eenzame levensstijl, met uitzondering van de paartijd, die begin maart begint. Mannetjes trekken de aandacht van vrouwen, luid kloppen op bomen en schreeuwen. De kreet van de clan klinkt als een keelklank "frut-frut-frut", het is van een afstand te horen. Soms stoten de vogels een meowingly verbruikende schreeuw uit - "keee".

Na het paren, vestigen de vogels zich samen in afgelegen gebieden van het bos en hollen een hol uit om een ​​nest te bouwen. Vaak wenselijk om meerdere jaren achtereen in hetzelfde nest te verblijven. Maar als het nest wordt bezet door andere vogels (zwarte spechten worden vaak bewoond door uilen, clintuha) of er zijn veel vrije bomen in het bos, dan holt een paar een nieuwe hol uit.

Witstaarthert

Witstaarthert is opgenomen in het geslacht van Amerikaanse herten van de hertenfamilie. Vormt een soort die leeft in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Het grootste aantal dieren is geconcentreerd in het zuiden van Canada, in de Verenigde Staten en Mexico. In Zuid-Amerika leven vertegenwoordigers van de soort alleen in het noordelijke deel van het continent. De habitat is het meest divers: bossen, steppen, semi-woestijnen en moerassen. Deze hoofding overal past zich aan aan de plaatselijke omstandigheden. In het midden van de vorige eeuw werden vertegenwoordigers van de soort naar Scandinavië gebracht, waar ze zich snel aanpasten. In totaal zijn er in de wereld van vandaag ongeveer 14 miljoen van deze niet veeleisende dieren.

De maten zijn verschillend en zijn afhankelijk van de habitat. Het noorden, de grotere dieren. Vertegenwoordigers van de soorten die in Canada en in het noorden van de Verenigde Staten leven, wegen 60 tot 130 kg. Bij individuele mannen bereikt het gewicht 155 kg. Vrouwtjes zijn niet zwaarder dan 90 kg. Ten zuiden van het hert krimpen. Hun gewicht varieert van 35 tot 50 kg. Het gemiddelde gewicht van mannen, ongeacht de regio, is 68 kg, terwijl voor vrouwen deze waarde 45 kg is. De schofthoogte varieert van 55 tot 120 cm, de lengte van het lichaam is 95 - 220 cm en de staart komt hier ook binnen. De lengte is 10-37 cm.

De huid in de lente en de zomer roodachtig bruin. In de herfst en winter grijsbruin. In het bovenste gedeelte van het lichaam is de vacht iets donkerder dan in de onderste laag. De staart is bruin aan de bovenkant en wit aan de onderkant. Wanneer het dier rent, klapt het zijn staart op. Op het moment van gevaar is dit een signaal voor de congeneren. Alleen mannen hebben hoorns. Ze laten ze aan het einde van de paartijd vallen. Op deze plek beginnen nieuwe formaties te groeien. Op elk van de hoorns zijn er processen.

Mensenvertegenwoordigers van de soort zijn op hun hoede. Dit is niet verrassend, omdat de mens deze dieren altijd meedogenloos neerschoot en tegen het begin van de 20e eeuw de populatie tot een minimum herleidde. Toen nam hij langzaam toe, maar bereikte niet de eerste tientallen miljoenen. Tijdens het rennen kan een hert een snelheid van 75 km / h bereiken. De lengte van de sprongen in een extreme situatie is 10 meter en hun hoogte bereikt 2,7 meter.

Het voedsel van witstaarthert is gevarieerd. Dieren eten bladeren, gras, knoppen, bessen, eikels, graan, fruit. Door de eigenschappen van de maag kun je paddenstoelen en gifsumak eten. Het dieet is volledig afhankelijk van de seizoenen van het jaar. In sommige gevallen kunnen deze artiodactylen veldmuizen, kuikens en vogels eten.

Maagdelijke uil

Een grote roofvogel die tot de uilenfamilie behoort en die veel voorkomt in de territoria van Noord- en Zuid-Amerika, wordt de maagdelijke uil genoemd. Voor het eerst werd deze soort ontdekt en beschreven op het grondgebied van Virginia, en kreeg daarom de bijbehorende naam. Habitat bestrijkt vrijwel geheel Noord-Amerika, tot aan de subarctische gebieden in het noorden.

Deze vogels leven ook in Midden-Amerika, in het noorden van Zuid-Amerika, in Argentinië, Bolivia en Peru. Er zijn geen hen in het Amazonegebied en in het zuiden van Zuid-Amerika. Habitat is het meest divers. Dit zijn loof-, naald-, gemengde, tropische bossen, pampa's, prairies, woestijnen, berggebieden, moerassen, subarctische toendra. Er zijn op een hoogte van 3,3 duizend meter boven de zeespiegel. Buiten de broedperiode wordt de voorkeur gegeven aan open terrein, en in de paartijd is het bosrijk. Deze soort is verdeeld in 10 ondersoorten.

In de familie zijn de uilvertegenwoordigers van de soort inferieur in gewicht en afmeting alleen aan de uil. Lichaam is tonvormig, hoofd is groot, vleugels zijn breed. De ogen zijn groot en slechts iets kleiner dan de ogen van een persoon. Ze zijn goed aangepast voor nachtjacht en bieden een verrekijker gezichtsveld. De kleur van het hoornvlies is oranjegeel.

De lichaamslengte is 43-65 cm, de spanwijdte is 91-153 cm, terwijl de vrouwtjes groter zijn dan mannen, gemiddeld 15%. Het gemiddelde gewicht van vrouwen is 1,6 kg, en bij mannen is het overeenkomstige cijfer 1,2 kg. De staartlengte bedraagt ​​17-25 cm, de poten en klauwen zijn groot en krachtig. De gemiddelde lengte van de benen is 20 cm. De openingen zijn verborgen door veren, terwijl het linker veeroor iets groter is dan het rechteroor.

Wezel - een zeer agressief en bloeddorstig dier, in staat om gedurfde overvallen te doen bij de particuliere huishoudens van de bevolking. Het meest verrassende is echter dat dit dier een wezel is.Als de plek waar de natuur 'begiftigd' is met dergelijke kenmerken een heel klein en mooi wezen is - de lengte van zijn lichaam bereikt een gemiddelde lengte van slechts 16-18 centimeter.

Wezel heeft een flexibel, dodgy, lang, dun lichaam. en is de kleinste vertegenwoordiger van de volgorde van roofdieren. Uiterlijk lijkt wezel erg op een hermelijn, wat hem herinnert aan zowel de lichaamsstructuur als de kleur van de vacht. De verschillen tussen hen zijn in de kleinere grootte van de wezel en in de monochromaticiteit van zijn iets kortere staart dan die van de hermelijn (tot 9 cm lang, zonder een donkere kwast). Aan de basis bevinden zich speciale klieren, die een geheim afscheiden met een vieze, scherpe geur.

Bont huisdier streelt kort en strak. De kleur is afhankelijk van de seizoenen. In de winter heeft wezel een witte kleur en in de zomer bruinachtig bruin aan de buitenkant van de poten, in de staart, aan de zijkanten, achterkant en bovenkant van het hoofd - alleen de binnenkant van de poten, buik, borst, zoom aan de bovenlip en keel zijn nog steeds wit. In termen van de kwaliteit van de vachtdichtheid is wezelbont altijd hetzelfde - in de zomer, in de winter, met het enige verschil dat het haar in het warme seizoen iets korter en dunner is dan de winter. In sommige zuidelijke habitats verandert het dier helemaal niet van kleur en blijft het meestal bruin.

Wezel klimt uitstekend, loopt en zwemt zelfs - dus het is behendig en wendbaar dier. Wat haar gewoontes onderscheidt, is de durf, de bloeddorst in de aanvallen en de moed, dus kan het vaak 's nachts worden gevangen in een menselijke woning, waar ze door de smalste gaten en spleten de economie binnenkomt. Wezel is op verschillende momenten van de dag actief, maar meestal gaat hij 's nachts of in de schemering jagen.

Traditioneel leidt een meer aardse levensstijl. Beweegt hoppen. Om het territorium heen, houdt hij het liefst vast aan struiken en andere natuurlijke of kunstmatige afdekkingen. Onbeschermde ruimte probeert te vermijden. In één dag kan wee een of twee kilometer overwinnen. In de winter beweegt het zich in sneeuwleemtes.

Vanwege hun kleine gestalte sterven wezels vaak af als ze door grotere dieren worden verpletterd, maar ze hebben vaak de tijd om de kelen van hun tegenstanders te knagen. Op het moment van gevechten geven de wezelmannetjes een zeer luid gejank.

Desman is een molehaped zoogdier. Behoort tot de klasse van insectenetende dieren. In het verleden - het doel van actieve jacht. Momenteel staat het dier in het Rode Boek van Rusland en wordt het beschermd. Een vollediger beschrijving van de dierlijke muskusrat is hieronder uiteengezet.

Muskusrat is een vrij zeldzame overblijfselensoort endemisch in Rusland. Eerder ontmoette ze elkaar in Europa tot de Britse eilanden. De moderne natuurlijke habitat van desman is beperkt tot de bekkens van de Wolga, Dnjepr, Oeral en Don. Het wordt nog steeds gevonden in Oekraïne, Kazachstan, Wit-Rusland en Litouwen.

Het uiterlijk van de dierlijke muskusrat maakt indruk met zijn singulariteit. Dit is een vrij groot beest met een lichaam van 18-22 cm lang, de staart is even lang en weegt maximaal 520 gram. De staart van de muskusrat is bedekt met een laag geile schubben, en langs de bovenkant bevinden zich ook harde haren die de kiel vormen. De staart aan de basis is als te strak (daar heeft hij de kleinste diameter). Bij het onderscheppen (het eerste derde van de lengte van de staart) is een peervormige verdikking. Er zijn muskusachtige, geurige klieren, waarvan de olieachtige vloeistof door talrijke openingen gaat - deze bevinden zich aan de onderkant van deze verdikking. Staart voor verdikking merkbaar samengedrukt vanaf de zijkanten. De neusopeningen van de desman worden gesloten met een speciale klep in de neusholte. Het dier heeft zeer lange trillingen en gevoelige haartjes groeien op zijn lichaam. Desman heeft vrij korte ledematen, met 5 vingers, terwijl de achterpoten breder en groter zijn dan de voorvoet. Vingers voor klauwen worden gecombineerd door zwemmende membranen. De klauwen zijn lang, ze zijn goed ontwikkeld en licht gebogen. Langs de randen van de poten is er een rand van stijve haren die het zwemoppervlak van elke poot vergroot. De vacht van de muskusrat is fluweelachtig, dik, zeer duurzaam. Bontharen bij desmans zijn niet zoals andere dieren gerangschikt: ze breiden naar boven uit en lopen taps toe naar de wortel. De achterkleur is grijsachtig of donkerbruin, de buik is zilvergrijs of zilverachtig wit.

Hermelijn is een klein dier in de familie van de wezelfamilie. Uiterlijk ziet het eruit als een marter: hetzelfde langwerpige lichaam, korte benen en een lange nek. Bovendien heeft de hermelijn kleine ronde oren, kenmerkend voor alle dieren die behoren tot de Kunim. Het uiterlijk van het dier is bedrieglijk schattig, maar in feite is de hermelijn een nogal gevaarlijk, dapper en bloeddorstig roofdier. Wanneer het dier geen andere uitweg heeft, kan het best iemand aanvallen. De vacht is misschien wel de meest waardevolle van alle pelsdieren. We maken een hermelijn vanwege de vacht. In de natuur zijn er ongeveer 26 ondersoorten van hermelijn, verschillend in type bont en grootte van het dier.

Hermelijn is een klein dier, vergelijkbaar met de wezels in de structuur van het lichaam en het hoofd. Het lichaam is dun en lang en flexibel, omdat het dier een mobiele levensstijl leidt en op knaagdieren jaagt. De poten zijn kort, dus de hermelijn lijkt te hurken. Ze hebben lange, scherpe, vasthoudende klauwen die hem helpen door de bomen te bewegen, maar ze zijn niet sterk genoeg om holen te graven. Ook op de poten van het dier zitten verbindingsmembranen die in de winter met mos overwoekeren, waardoor het voetoppervlak toeneemt en het dier gemakkelijker door de sneeuw kan bewegen. Het hoofd is driehoekig met een spitse snuit, de oren zijn rond, zoals alle andere mosselen, de neus en ogen zijn zwart. De hermelijn heeft zeer scherpe tanden, omdat het hoofdvoedsel knaagdieren is.

Dit kleine dier is erg slim en mobiel. Hij beweegt snel en een beetje kieskeurig. Tijdens de jacht in de warmere maanden kan een hermelijn tot vijftien kilometer per dag lopen, en in de winter tot drie kilometer. Op de sneeuwbedekking beweegt het dier tot een halve meter lang, terwijl zijn joggen achterpoten zijn. Wanneer andere roofdieren hem aanvallen, gaat hij het liefst op de bomen zitten tot de achtervolger vertrekt.

De vijanden van de hermelijn zijn ook: rode en grijze vos, marter, sable, ilka, Amerikaanse das en ook roofvogels. Er zijn gevallen dat de hermelijn wordt gevangen door huiskatten. Veel dieren sterven aan infectie met een nematode, een parasitaire ziekte, verdragen door spitsmuizen.

Common Viper

Deze slang is 35-50 cm lang. De gewone adder kan van een andere kleur zijn, maar er is één onderscheidend kenmerk voor alle adders: het is een donkere zigzag op de rug, van de achterkant van het hoofd tot het uiteinde van de staart, die aan elke zijde wordt vergezeld door een longitudinale rij van donkere vlekken. We kunnen aannemen dat de hoofdkleur van de adders zilver is, maar dit is arbitrair, omdat er lichtgrijze, gele, groene en bruine individuen zijn. De buik van een adder is donkergrijs of zelfs zwart. Het uiteinde van de staart is altijd een lichtere kleur, vaak citroen.

Vipers hebben grote, ronde ogen. Sommigen zeggen dat ze een vorm van sluwheid en agressie weerspiegelen. Цвет радужной оболочки обыкновенно яркий огненно-красный, у темных самок – светлый красновато-бурый.

В месте обитания у гадюки нет каких-то особых пристрастий, она может встречаться то тут, то там: в лесах и в пустынях, на горах, лугах, полях, болотах и даже в степях. Главное, чтобы было достаточно пищи и света, а к остальному она не предъявляет особых требований. Особенно много гадюк встречается в болотистых местах. Hier leven ze soms in angstaanjagende aantallen.

Ondanks het feit dat adders van licht en warmte houden, kan men niet beweren dat deze slang overdag leeft, integendeel, ze zijn overdag traag, houden van de zon te genieten en als de schemering nadert, worden de adders actief en kruipen ze op jacht. Zelfs haar ogen zijn aangepast aan zien in het donker: de pupil kan groeien en krimpen, wat zeldzaam is in reptielen.

Het voedsel voor adders is voornamelijk samengesteld uit warmbloedige dieren, vooral muizen, die de slang het liefst eet. Uit de waarnemingen van wetenschappers volgt dat ze muizen niet alleen op de grond vangt, maar ook ondergronds. Kuikens, vooral de vogels die op de grond nestelen, vallen vaak ten prooi aan de adder. Kan op volwassen vogels jagen. Ze eet kikkers en hagedissen alleen als laatste redmiddel.

Bossen van Rusland

  • Zoek op de kaart van natuurlijke zones een zone van taiga, een zone van gemengde en loofbossen. Wat kun je over hen vertellen op de kaart? Leer bosgebieden op de kaart te tonen.

Ten zuiden van de toendrazone wordt het warmer. Er valt hier echter behoorlijk veel regen. Vanwege de voldoende hoeveelheid warmte en vocht kunnen bomen hier groeien. De toendrazone wordt geleidelijk vervangen door bostoendra en bostoendra - door bossen.

Ons land wordt vaak de grote bosmacht genoemd. Inderdaad, bossen bezetten meer dan de helft van het grondgebied van Rusland.

De bodems in de bosgebieden zijn rijk aan voedingsstoffen dan in de toendra, de flora en fauna is veel diverser.

Kies ervoor om in een groep een van de taken uit te voeren.

  1. Maak kennis met het leerboek over de aard van taiga. Overweeg de herbarium taiga planten. Bepaal hun namen met behulp van een tekstboek en een bepalende atlas. Bedenk welke tekens u zullen helpen deze planten in de natuur te leren.
  2. Maak kennis met het leerboek met de aard van gemengde en loofbossen. Overweeg de herbariumfabrieken van deze boszone. Bepaal hun namen met behulp van een tekstboek en een bepalende atlas. Bedenk welke tekens u zullen helpen deze planten in de natuur te leren.
  3. Maak met behulp van de tekening van het handboek kennis met de dieren in het wild van de taiga. Zoek in de tekst van het tekstboek informatie over sommige dieren. Wat zijn ze vooral interessant? Laat ons op de foto en de tekst van het handboek meer weten over de ecologische banden in de taiga. Maak een model van de voedselketen, kenmerkend voor taiga.

Maak door de resultaten van het werk berichten aan de klas.

Verschillende bomen hebben verschillende hoeveelheden warmte nodig: de ene minder, de andere meer. Coniferen - sparren (1), den (2), lariks (3), spar (4), cederhout (5) - zijn minder veeleisend van warmte. Ze groeien goed in het noordelijke deel van de boszone. Deze bomen vormen naaldbossen - taiga.

De zomer in de taiga is veel warmer dan op de toendra, maar de winter is erg koud. Er is ook permafrost hier. Zeker, in de zomer ontdooit het aardoppervlak dieper dan in de toendra. Dit is erg belangrijk voor bomen met hun krachtige wortels.

Laten we kennis maken met enkele dieren van de taiga.

Kedrovka is een van de meest interessante taiga-vogels. Voor de winter bewaart ze voor zichzelf op verschillende afgelegen plaatsen pijnboompitten - de zaden van cederhout. Ze vindt geen enkele van deze noten achteraf. En ze geven shoots op nieuwe plaatsen. Dus een notenkraker helpt cederhout te vermenigvuldigen en zich te vestigen.

Chipmunk lijkt op een eekhoorn, maar is bijna de helft van zijn grootte. Het kenmerk van de aardeekhoorn is vijf donkere strepen langs de achterkant. Dit dier beklimt slim bomen en leeft in een ondiep gat onder een gevallen stam of onder een boomstronk. Chipmunk voedt zich voornamelijk met pijnboompitten en andere zaden. In zijn hol maakt hij grote hoeveelheden voedsel, die hij in het voorjaar eet, na zijn winterslaap.

De vliegende eekhoorn is een familielid van de eekhoorn, iets kleiner in grootte. In tegenstelling tot de eekhoorn kan de vliegende eekhoorn niet alleen behendig springen van tak naar tak, maar ook vliegen, meer precies, plannen voor een aanzienlijke afstand - tot 40 - 50 meter! De rol van de vleugels van haar speelt met bont bedekte huidplooien tussen de voor- en achterpoten.

1. Notenkraker. 2. Falcon-merlin. 3. Vliegende eekhoorn. 4. Eekhoorn. 5. Edelherten. 6. Sable. 7. Elanden. 8. Bruine beer. 9. Aardeekhoorn. 10. Lynx. 11. Witte haas. 12. Hazel. 13. Het korhoen. 14. Een veldmuis.

Sable is een roofdier. De belangrijkste prooi is knaagdieren. Sable woont het liefst in een donkere, dove taiga, waar sparren-, spar- en cederhout groeien. Eens waren de sables talrijk, maar vanwege de mooie, dure pels werden ze bijna volledig vernietigd. Het scheppen van reserves heeft geholpen dit geweldige beest te redden.

Gemengde en loofbossen

Ten zuiden van de taiga is de winter veel milder. Permafrost is er niet. Deze voorwaarden zijn gunstiger voor loofbomen. Daarom liggen gemengde bossen ten zuiden van de taiga. Hier als het ware naald- en loofbomen.

Meer naar het zuiden verspreidde breedbladige bossen. Ze worden gevormd door thermofiele bomen met brede, grote bladeren. Deze bomen zijn onder andere eik (1), esdoorn (2), linde (3), as (4), iep (5). Deze rassen worden 'breedbladig' genoemd, in tegenstelling tot de kleinbladige soorten, waaronder berk, espen.

Zal bespreken

Vergelijk de aard van de toendra en bosgebieden.

Controleer jezelf

  1. Toon bosgebieden op de kaart.
  2. Welke natuurlijke omstandigheden in bosgebieden zijn gunstig voor de groei van bomen?
  3. Snijdende kenmerken van taiga, gemengde en loofbossen.
  4. Geef voorbeelden van taigarieren.
  5. Wat zijn de omgevingsverbindingen in de taiga?

Huiswerkopdrachten

  1. Teken hoe je je taiga, gemengd en loofbos voorstelt.
  2. Maak met behulp van internet een bericht over een van de planten of dieren in de afbeelding.

In de volgende les

We leren over de rol van bossen in de natuur en het menselijk leven, over milieukwesties en natuurbehoud in bosgebieden. We zullen leren om ons goed te gedragen in het bos.

Onthoud wat u al weet over de rol van het bos in het menselijk leven. Welke gedragsregels moeten worden gevolgd om het bos niet te schaden?

Taiga. Planten en dieren

De natuurlijke zone van de taiga ligt in het noorden van Eurazië en Noord-Amerika. Op het Noord-Amerikaanse continent strekte het zich met meer dan 5000 uit van west naar oost.

km, en in Eurazië, ontstaan ​​op het Scandinavische schiereiland, verspreid naar de oevers van de Stille Oceaan. Euraziatische taiga is de grootste aaneengesloten boszone op aarde.

Het beslaat meer dan 60% van het grondgebied van de Russische Federatie. Taiga bevat enorme hoeveelheden hout en levert een grote hoeveelheid zuurstof aan de atmosfeer.

In het noorden gaat de taiga soepel over in de bostoendra, geleidelijk wijken taiga bossen uit tot lichte bossen en dan afzonderlijke groepen bomen. De verste taigabossen komen in de bostoendra langs riviervalleien, die het meest worden beschermd tegen sterke noordelijke winden.

In het zuiden gaat de taiga ook geleidelijk over in naaldbossen en loofbossen. Al vele eeuwen hebben mensen in natuurlijke landschappen geïntervenieerd in deze landschappen, en nu zijn ze een complex natuurlijk-antropogeen complex.

Taiga bestrijkt bijna het hele grondgebied van Rusland. Geplaatst door: Joonasl

In Europa bezetten taiga-bossen bijna het hele Scandinavische schiereiland en Finland. In Rusland begint de zuidelijke grens van taiga op ongeveer de breedtegraad van St. Petersburg, strekt zich uit tot de bovenloop van de Wolga, ten noorden van Moskou naar de Oeral, vervolgens naar Novosibirsk, en vervolgens naar Khabarovsk en Nakhodka in het Verre Oosten, waar ze worden vervangen door gemengde bossen. Heel West- en Oost-Siberië, het grootste deel van het Verre Oosten, de bergketens van de Oeral, Altai, Sayans, Baikal, Sikhote-Alin en Great Khingan zijn bedekt met taiga-bossen.

Het klimaat van de taiga-zone binnen de gematigde klimaatzone varieert van de zee in het westen van Eurazië tot sterk continentaal in het oosten.

In het westen, relatief warme zomer +10 ° C) en milde winter (-10 ° C) valt de neerslag meer dan kan verdampen. Onder omstandigheden van overmatig vocht worden de ontledingsproducten van organische en minerale stoffen naar de "onderste grondlagen gevoerd, waardoor een geklaarde" podzolische horizon wordt gevormd, waarlangs de heersende gronden van de taiga-zone podzolisch worden genoemd. Permafrost draagt ​​bij aan de stagnatie van vocht, zodat grote gebieden binnen deze natuurlijke zone, vooral in het noorden van Europees Rusland en in West-Siberië, worden bezet door meren, moerassen en moerassige lichtbossen.

Vuren en dennen domineren in donkere naaldbossen die groeien op podzolische en bevroren taiga-bodems, en in de regel is er geen ondergroei. Schemering heerst onder de in elkaar grijpende kronen, in de onderste laag groeien mossen, korstmossen, forbs, dikke varens en bessenstruiken - bosbessen, blauwe bessen, bosbessen. In het noordwesten van het Europese deel van Rusland heersen dennenbossen, en op de westelijke helling van de Oeral, die wordt gekenmerkt door grote wolken, voldoende regenval en zware sneeuwbedekking, sparrenbossen en sparrenbossen.

Op de oostelijke helling van de Oeral is de vochtigheid minder dan in het westen, en daarom is de samenstelling van bosvegetatie anders: lichte naaldbossen domineren - voornamelijk dennen, soms met lariks en ceder (Siberische den).

Lichte naaldbossen zijn kenmerkend voor het Aziatische deel van de taiga.

In de Siberische taiga stijgen de zomertemperaturen in het landklimaat tot +20 ° C en in de winter in het noordoosten van Siberië kunnen ze dalen tot -50 ° C.

Op het grondgebied van het West-Siberische laagland groeien voornamelijk lariks- en sparrenbossen in het noordelijke deel, in het centrale deel - dennen, in het zuidelijke deel - sparren, ceders en sparren. Lichte naaldbossen zijn minder belastend voor bodem- en klimatologische omstandigheden en kunnen zelfs op onvruchtbare bodems groeien.

De kronen van deze bossen zijn niet gesloten, en via hen dringen de zonnestralen vrijelijk de lagere laag binnen. De struiklaag van lichte naaldtaai bestaat uit elzen, dwergberk en wilgen, bessenstruiken.

In Centraal- en Noordoost-Siberië domineert lariks taiga, in de omstandigheden van een ruw klimaat en permafrost. Naaldbossen van Noord-Amerika groeien in een gematigd landklimaat met koele zomers en overmatig vocht.

De soortensamenstelling van planten is hier rijker dan in Europese en Aziatische taiga. Eeuwenlang leed bijna de hele taiga-zone onder de negatieve gevolgen van menselijke activiteiten: slash and-burn-landbouw, jacht, hooien in de uiterwaarden van rivieren, selectieve houtkap, luchtvervuiling, enz.

Alleen in afgelegen gebieden van Siberië kunt u tegenwoordig hoeken van ongerepte natuur vinden. De balans tussen natuurlijke processen en traditionele economische activiteit, die zich al duizenden jaren ontwikkelt, wordt tegenwoordig vernietigd en de taiga is zoiets als het natuurlijke complex dat geleidelijk aan verdwijnt.

Bosvegetatie vormt zones van taiga en gemengde bossen. Bij het aanbreken van de mensheid was het gebied van de bossen op de aarde 7,5 miljard hectare. Momenteel wordt het bosgebied van de aarde geschat op 3,26 miljard.

ha, waarvan in het GOS bosgebied 738 miljoen hectare is. Naaldwouden bezetten ongeveer 77% van het bosoppervlak, hun houtvoorraad is gelijk aan 86% van de houtreserves van het GOS. Binnen de CIS beslaan taiga en gemengde bossen 32,4% van het land.

Het landoppervlak van het CIS-bosfonds is 1.238 miljoen hectare, of 55% van het grondgebied van het land.

In de boszones van west naar oost zijn de provinciale verschillen in vegetatiebedekking duidelijk geprononceerd, niet alleen vanwege de moderne klimatologische omstandigheden, maar ook vanwege het hele proces van natuurlijke historische ontwikkeling van de aard van het GOS.

De mechanische samenstelling van de grond, de mate van manifestatie van het podzol-proces en de aard van de bevochtiging beïnvloeden de verdeling van de vegetatie binnen elke zone, waardoor bepaalde leefomstandigheden voor individuele planten en fytocenoses ontstaan.

Bijvoorbeeld, de pijnboom, die minder veeleisend is voor voedingsstoffen, groeit op bodems van lichte mechanische samenstelling, variërende graden van podzolization, ongeacht de klimatologische omstandigheden van niet alleen bos, maar ook aangrenzende gebieden.

Bosvegetatie is aanzienlijk veranderd door menselijke activiteiten, vooral in gemengde bosgebieden.

Drie soorten natuurlijke vegetatie zijn kenmerkend voor taiga en gemengde bossen: bos, weide en moeras.

In het Oost-Europese deel van de taiga worden gekenmerkt: Europese en Siberische vuren, dennen, Siberische spar in het noordoosten, Sukachev lariks, Siberische ceder dennen (Siberische ceder).

In Siberië zijn de belangrijkste bosvormende soorten sparren-, dennen-, Siberische en Dahurische lariksen, sparren- en cederpijnbomen.

Siberische spar in de Oost-Europese taiga is wijdverspreid, beginnend bij het Kola-schiereiland, reikt de Europese spar in het oosten tot aan het Kazan-gebied, in het zuiden - tot de noordelijke grens van chernozem, de Siberische spar reikt in het westen van de bovenste Sukhona.

Siberische lariks heeft de overhand in West-Siberië, in het Europese deel - Soekatsjov-lariks, tot aan de zuidpunt van de Onega-baai van de Witte Zee en de oostelijke oever van het Witte Meer, vanwaar de grens naar de bovenloop van de Kerzhents-rivier en de middenstroom van Vetluga loopt.

In Siberië, ten oosten van de Yenisei, groeit in gebieden van permafrost de Dahurische lariks, waarvan het wortelsysteem zich horizontaal boven de permafrost bevindt.

Siberische cederpijn op de Russische vlakte komt iets ten westen van het middelste Pechora. Verder gaat de grens steil naar het zuiden, zonder Sverdlovsk te bereiken. In West-Siberië is cederhout kenmerkend voor urman of zwartgeblakerde taiga.

In Centraal- en Oost-Siberië is ceder beschikbaar in grote gebieden, het komt het Aldan-bekken en Oost-Transbaikalia binnen. De meest typische boomsoort voor deze gebieden is echter de Dahurische lariks.

De dwergvorm van ceder of ceder elffinisch is wijdverspreid meestal in de subalpiene gordel van bergen, beginnend vanuit het westen van Centraal Siberië en inclusief de Sovjet-eilanden in de zeeën van de Stille Oceaan.

In het Verre Oosten zijn elementen van de Okhotsk-flora vertegenwoordigd in de taiga: Ayan-spar, een zeer oude soort vrij dicht bij een van de dennen van het Balkan-schiereiland, dennen en steenberk.

De laatste zijn niet hoog in de bergen.

In de taiga zijn ook kleinbladige soorten: berk, espen en grijze els. Bossen van kleinbladige bomen zijn meestal van secundaire oorsprong, ze nemen stekken op of verbranden naaldbossen. Op een aantal plaatsen in het Europese deel van het GOS vormen deze rotsen tijdelijke kleine bossen die niet waardevol zijn.

Omdat ze meer lichtminnend zijn dan sparren en sparren, geven ze, zonder menselijke tussenkomst, gewoonlijk hun posities op aan coniferen.

Breedbladige boomsoorten in de samenstelling van de taiga zijn bijna volledig afwezig, alleen in het Europese deel komen ze de strook van de middelste en zuidelijke taiga binnen, maar hier zijn breedbladige soorten geen essentiële componenten van plantassociaties.

Het meest noordelijk is esdoorn. Maple Arial bereikt de noordelijke kust van het Ladogameer, passeert het Onega-meer, gaat rond White Lake vanuit het oosten en gaat naar

Welke dieren leven in de taiga

Kirillov. De noordelijke grens van het meer ligt in het noorden van het meer Onega, loopt langs de middenloop van de Noordelijke Dvina, iets ten zuiden van de samenvloeiing van de Vychegda en ten noorden van de Kama-rivier. In het West-Siberische Laagland wordt een heestervorm gevonden, deze wordt gevonden in de regio Tobolsk.

De site van het lindenbos - "lindeneiland" - ligt op de westelijke hellingen van de Kuznetsk Alatau.

De noordelijke grens van Dubaprohod van Vyborg naar Leningrad, enigszins ten zuiden van White Lake, op Vologda, ten zuiden van Kirov en op de Oeral, tot de breedtegraad van Sverdlovsk.

De meest voorkomende in de GOS-taiga zijn lariksbossen, sparrenbossen en dennenbossen.

Vuren is een schaduwtolerant ras, vormt dichte aanplant met een slechte grasachtige dekking op meer vruchtbare leemachtige en matig vochtige grondsoorten.

Met een ondiep wortelgestel, kan sparren zich vestigen in gebieden met permafrost, maar verdraagt ​​geen moerasgronden en maakt in dergelijke gevallen plaats voor dennen. Het sterk continentale klimaat voor sparren is ongunstig, dus in het zuiden is het veel minder gebruikelijk dan dennenhout, dat in de rivierdalen de steppe-zone binnendringt. In de samenstelling van Oost-Europese sparrenbossen zijn er struiken en kruidachtige planten (complexe sparrenbossen), satellieten van loofboomsoorten.

Er is reden om aan te nemen dat het moderne tijdperk gunstiger is voor sparren dan voor eiken en andere breedbladige soorten. Een sterke podolisatie van de grond leidt tot het verdwijnen van eiken en sommige andere loofboomsoorten, die worden vervangen door sparren. Spar is redelijk dicht bij sparren in termen van milieuomstandigheden, maar het komt veel minder vaak voor.

Pijnboom is een licht-houdend ras, weinig eisend op de grond en op de hoeveelheid vocht.

Het groeit op zandig podzolized zand, op veenmonden, op graniet of kalkhoudende rotsen. Op de plaats van een vurenbos is er vaak een pijnboom met berk en esp. Onder hun afdak begint de vernieuwing van sparren, die vervolgens de lichtminnende rotsen inhalen en verdringen.

Lariks is een ras met naalden gedumpt voor de winter, zeer wijdverspreid in Siberië en het Verre Oosten, groeiend op slecht gedraineerde gronden (Yakutia), extreem koudebestendig, met name Dahurische lariks.

Voor de hoge kwaliteit van hout wordt lariks door Siberische inwoners "Siberische eik" genoemd.

De bodemgesteldheid op veel plaatsen van taiga is vrij gunstig voor de landbouw. Obstakels zoals overtollig vocht en de ernst van het klimaat worden grotendeels geëlimineerd onder invloed van bevolking en cultuur. Ввиду этого во многих таежных районах были открыты работы по образованию переселенческих участков, которые давали очень удовлетворительные в общем результаты.

Животный мир тайги значительно богаче животного мира лесотундры и тундры.

Таежный лес круглый год обеспечивает животных разнообразными кормами: травами, кустарничками, листьями и ветвями деревьев, почками и семенами древесных пород, хвоей, ягодами, грибами. In het bos, dat zijn eigen speciale microklimaat heeft, lijden dieren minder aan abrupte weersveranderingen, met name tegen harde wind. Boskroon, holtes van bomen, dode bodembedekking dienen als een goede bescherming tegen roofdieren en zijn handig voor nestschikking.

Typische dieren van de taiga van zoogdieren zijn de eland, de bruine beer, de lynx, de vliegende eekhoorn, de sable, de aardeekhoorn, de colono, de witte haas, van de muis-achtige knaagdieren zijn zeer veel voorkomende rood-grijze veldmuizen.

In de moerassen en korstmossen is er, hoewel niet vaak, rendier, in het verleden een vrij gewone inwoner van de taiga.

In het zuiden van de zone zijn reeën en haas bekend.

De vogelstand van de zone is behoorlijk divers. De meest karakteristieke zijn hout-korhoen, hazelaarhoen, Zhelna, of zwarte specht, drietuindspecht, grote bonte specht, kleine bonte specht, kuksha, notenkraker of walnootboom, kruisbek, blauwkopuil, havikuil. De toename van de taiga van vogels terwijl ze van west naar oost trekken, is aanzienlijk. Typische taiga-vogels in de Europese taiga zijn 23-26 soorten, in het Westen Siberië - 30-33, ten oosten van de Yenisei - 57-79.

Reptielen verschijnen - gewone adder, levendbarende hagedis, al vaak voorkomend, er zijn verschillende soorten amfibieën. De insectenwereld onderscheidt zich door uitzonderlijke diversiteit en rijkdom.

Het volstaat om te zeggen dat alleen de fauna van Diptera in de boslandschappen van de USSR minstens 7000-8000 soorten heeft.In de taiga groeien de totale reserves van zoomas, die 100-150 kg / ha in het noorden zijn, en van 160 tot 300 kg / ha in het zuiden, merkbaar. Het grootste deel van ce valt op regenwormen, het aandeel van gewervelde dieren in de totale reserves van zoomass is onbeduidend - gemiddeld 2,24 kg / ha.

Het naaldbos van de taiga en de dieren die er wonen, bevinden zich in complexe relaties.

De afhankelijkheid van de dierenwereld in het bos is overduidelijk. Tegelijkertijd staat het bos zelf onder een zeer krachtige, veelzijdige invloed van dieren.

Een eekhoorn knaagt, om zichzelf te voeden, op een dag ongeveer 30 vuren kegels, of tot 130 lariks, of tot 200-300 grenen, met behulp van alle zaden die ze bevatten. Geschat wordt bijvoorbeeld dat in sparren stands van de Arkhangelsk regio, slechts 38% van de zaden worden gezaaid in de bodem, de rest van de zaden worden vernietigd door eekhoorn, spechten en dwarsbeddingen.

Enorme schade aan voorraden pijnboompitten veroorzaakt notenkraker, eekhoorn, aardeekhoorn, veldmuis. Kedrovka, die vele opslagruimten van cedernoten regelt - van enkele honderden tot enkele duizenden per hectare, draagt ​​actief bij tot de afwikkeling van ceder. Tot 5 kg geselecteerde pijnboompitten werden gevonden in de aardeholen.

In de winter eet de auerhoen elke maand ongeveer 6 kg droge naalden van dennen of ceder, waardoor veel bomen deprimerend zijn, terwijl hazelhoen plukken van hardhouten nachten.

Spechten bereiden niet alleen holtes, maar ook "ring" bomen om sap te drinken, met als resultaat dat de schors van sommige bomen, met name berk, op een zeef lijkt. Dennenbos, espen, lijsterbes, wilg hebben veel last van elanden. De schors en scheuten van esp, wilg en vele andere boomsoorten in de lente blijken te zijn opgegeten door een haas witte haas. Voles die in de winter een actieve, besneeuwde manier van leven leiden, eten op hun beurt overal bosbessen, bosbessen, mossen en korstmossen.

Zulke plaatsen in de zomer lijken op miniatuurconflicten. "Het is duidelijk dat de winteractiviteit van veldmuizen en lemmingen de hoofdoorzaak is van de extreme ongelijke verdeling van de bodembedekking, die zo kenmerkend is voor noordelijke taiga.

In de zomer eten veel dieren gewillig veel paddenstoelen ... In de taiga zoeken rendieren specifiek naar paddenstoelen en eten ze gretig, en volgens sommige informatie nemen ze zelfs speciale migraties. "

Gevaarlijk ongedierte van naaldbossen - veel insecten.

Siberische ceder zijderups veroorzaakt ceder drogen op honderdduizenden hectaren. Niet minder schade aan de lariks in Siberië wordt veroorzaakt door lariks motten. Naaldbossen op de Russische vlakte worden vooral aangetast door dennenwormen en nonvlinders.

Methoden voor chemische en biologische bestrijding van bosplagen worden veel gebruikt in de bosbouwpraktijk.

Dieren hebben invloed op meer dan één vegetatie. In sommige gevallen worden onder hun invloed speciale landschapscomplexen gevormd. Een uitstekend voorbeeld van zoogene bosgebieden zijn beestsolonetz.

Volgens de waarnemingen van E. N. Matyushkina, bezoekt elk zoutzout in het Sikhote-Alin-gebergte dagelijks tot 30-50 elanden en edelherten. De grasmat op de solonetz is volledig uitgeschakeld, er zijn geen bomen of zeer weinigen.

In het midden van het tractus zijn er putten en holvormige depressies, waar de beesten solontsut zijn. Langs de rand - van dierenpaden - onscherpe grond, erosiegroeven, omgevallen bomen.

Zo ontstaat een open open plek tussen het bos, waar een concentratie van bloedzuigende dipterans, roofdieren, aaseters, er zijn schaam- en zelfs weidevogels zijn - t.

e. compleet landschapscomplex, tot leven gebracht door dierlijke activiteit.

Een ander voorbeeld is beverregistratie, ontwikkeling op plaatsen waar bevers genoegen nemen. Dit zijn gebieden met zwaar bezaaid alluviaal bos met willekeurig verspreid en opgestapeld bovenop elkaar, boomstammen, met een massa takken en krullen. In het noorden van de taiga, waar de vernieuwing van het bos, met name berk, met moeite en langzaam plaatsvindt, behoudt een dergelijke houtkap, zelfs in de steek gelaten, zijn kenmerken gedurende meer dan een decennium.

Bron van informatie: Milkov F.N.

Natuurlijke zones van de USSR / F.N. Mielke. - M .: Thought, 1977. - 296 p.

Bekijk de video: Painting a waterfall with acrylic I Learn easy acrylic paintings in 21 days I #DAY-13 (Mei 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org