Dieren

Monkey marmozetka

Pin
Send
Share
Send
Send


Marmozers behoren tot de kleinste primaten van de planeet. Anders worden ze zijdeaapjes of zakapen genoemd. Een volwassene weegt gemiddeld 100 gram. De lengte van haar lichaam bereikt meestal 20-23 centimeter.

Onder deze kleine apen zijn er heel kleine, het zijn dwergspeeltjes. De grootste van hen weegt tot 120 gram en de lichaamslengte is niet groter dan 15 cm, bijvoorbeeld de Zwitserse lilliput-marmoset. De groei van deze soort overschrijdt niet de lengte van de duim van een volwassene.

Soorten marmosettes

Er zijn drie soorten marmosettes: zilver, goud en grijs ebbenhout. Ze verschillen allemaal van uiterlijk. Hoewel ze gemeenschappelijke kenmerken hebben - ze zijn groot, met oosterse snijlijnen, geven ze de muil een betekenisvolle uitdrukking. Marmozetka - de kleinste aap ter wereld. Foto's van het dier kunnen in dit artikel worden bekeken.

De meest voorkomende van allemaal - zilveren marmozetka. De grootte van deze aap is niet meer dan een normale eekhoorn Het lichaam samen met het hoofd is tot 22 cm lang en de staart is enkele centimeters langer. Het gemiddelde gewicht van volwassenen is 350 gram. De snuit en oren zijn kaal, donkerrood of roze. Wol is lang, zijdeachtig, zacht. De kleur van deze apen is zelfs, van zilver tot donkerbruin, maar de staart is helemaal zwart. Er zijn kleine klauwen op de poten.

Gouden marmozetka zeer vergelijkbaar qua uiterlijk met zilver. Ze heeft een geelachtig achtergebied van het lichaam en dezelfde kleur als de ring aan de staart. De snuit is naakt, met witte franjes aan de oren.

De marmara's met zwarte oren heeft bosjes haar op de oren - zwart en kort. Hoewel je soms soorten kunt vinden met volledig sneeuwwitte oren. Op het lichaam van de aap afwisselend bruine en zwarte strepen. Het hoofd is rond, met een korte snuit en een brede mond. Zwart-eared marmosettes kunnen worden gevonden in de buurt van dorpen of op plantages in de buurt van bosranden.

Habitat van marmosettes

De kleinste aap ter wereld, marmozetka, woont in Latijns-Amerika. De eerste keer dat deze dieren in 1823 in West-Brazilië werden ontdekt. De zilveren marmotta is te vinden in de tropische en subtropische bossen van de Amazone, en deze aap leeft in het oosten van Bolivia en in het oosten en noordoosten van Brazilië.

Wat eten deze dieren?

De kleinste aap ter wereld heeft scherpe tanden, snijtanden waarmee het gemakkelijk houtachtig sap kan winnen. Dit is haar favoriete traktatie. Ook eten deze apen insecten, fruit, bladeren en bloemen van planten. Deze dieren zijn overdag en vinden voedsel klimmen bomen. Hoewel grote individuen soms een kleine gewervelde kunnen vangen en eten. Marmozetki drinkt zuiver water, dat te vinden is op de bladeren van planten en bomen.

Beschrijving van de levensstijl van marmosettes

Marmozetka - de kleinste aap ter wereld. Deze miniatuurprimaten leven in bomen in dichte kronen. Dankzij hun scherpe klauwen klauteren ze perfect langs verticale takken en met sterke benen kun je tot 2 meter springen. 'S Nachts klimt marmozetki in de holtes van bomen, waar ze de nacht doorbrengen. De gemiddelde levensduur van deze apen is 10 jaar, maar in gevangenschap leven ze enkele jaren langer dan in vrijheid.

Penseelaapjes worden in groepen gehouden waarin ze zelfs vier generaties tegelijk kunnen zijn. De wijfjes bevallen tweemaal per jaar, hoofdzakelijk in een paar kalveren, wiens gewicht niet meer dan 15 gram elk is. Het mannetje is betrokken bij de opvoeding en bescherming van de kleintjes. Hij draagt ​​ze op zijn rug en geeft vrouwen alleen als voeding.

Bij het houden van marmozeten in gevangenschap, is het noodzakelijk om dieren van een constante temperatuur in de volière te voorzien - van 25 tot 29 graden. In dit geval moet de luchtvochtigheid minstens 60% zijn.

Karakter en gewoonten van marmosettes

Marmozetka - de kleinste aap ter wereld, en daarom kan het gemakkelijk een prooi worden voor zelfs kleine roofdieren. Daarom zijn deze miniatuurprimaten erg verlegen en voorzichtig. Maar als ze zich laten temmen, blijven ze de rest van hun leven loyaal aan de mens. Marmosettes zijn erg sociaal: gebruik voor het 'praten' onderling tweets, tjilpende en gefluit. Gevaarlijk, deze dieren beginnen luid te gillen.

Marmoset Beschrijving

De variëteit van primaten is verrassend in zijn talrijke soorten.. De meesten van hen kunnen bogen op een sterk lichaam en grote fysieke kracht, maar er zijn nog steeds zeer kleine en weerloze vertegenwoordigers - dit zijn apen met marmosetten.

Ze worden ook vaak pocket apen genoemd. Reeds volwassene overschrijdt niet de markering van honderd gram en de grootte van het dier varieert binnen 20-25 centimeter. De groei van de Zwitserse marmozet is een dwerg en niet meer dan een volwassen mannelijke duim. Als je de lange staart van de aap opmerkt, kan worden aangenomen dat hij betrokken is bij het proces van bewegen langs de takken, en fungeert als een grijporgaan. Maar dit is helemaal niet het geval.

Dit is interessant! Ondanks zo'n kleine lichaamslengte, goed ontwikkelde ledematen en vingers van een aap, kun je haar tot een hoogte van vijf meter laten springen, en scherpe klauwen maken het mogelijk om stevig aan de takken van bomen vast te houden.

De kleur van het dierlijke onderstuur varieert van zwart tot donkerbruin afgewisseld. De kleur van de hoofdlaag is roodachtig. Ondanks een dergelijke kleine schedelomtrek, past een behoorlijk ontwikkeld brein er in. De kop van dit dier kan een draai van 180 graden maken. De ogen hebben een enigszins schuine vorm, ze zijn levendig en expressief en geven de muil een betekenisvolle uitstraling. Er zijn slechts 2 tanden in de mond.

verschijning

Marmoset-apen zijn er in verschillende vormen. De meest populaire is zilveren marmozket. Ook in de natuur zijn er zwarte kuif en haar gouden verwanten. Ze verschillen allemaal van elkaar, maar hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. De meest uitgesproken daarvan - het zijn intelligente, schuine ogen.

Vooral vaak is er een zilveren marmozette, die niet groter is dan een normale eekhoorn. Zijn lichaam en hoofd bereiken 20 centimeter, de staart is in de regel een paar centimeter langer. Het gemiddelde gewicht van een volwassen aap is ongeveer 350 gram. De oren hebben een roze of rode kleur, ze zijn klein en haarloos. De vacht van dit dier is zijdeachtig en voelt zacht aan, de villi zelf zijn lang. Op de staart is de vacht zwart en het lichaam is gekleurd van zilver tot donkerbruin.

Gouden marmozetka verschillende naakte snuit en gele ringen op de staart en een plot van dezelfde kleur aan het einde van het lichaam. Op de toppen van haar oren zitten schattige witachtige kwastjes. In zwart-eyed marmozetki, natuurlijk, oren van zwarte kleur. Ze zijn bedekt met kort haar. Hoewel er soms ook individuen zijn van deze soort met abnormaal witte oren. Het haar op het lichaam is gekleurd in afwisselend zwarte en bruine strepen.

Karakter en manier van leven

Marmozetki van nature - school sociaal actieve dieren. Gebrek aan communicatie kan hen vernietigen. Ze leiden het leven overdag, slapen 's nachts. Het duurt ongeveer 30% van de tijd om te slapen in een volwassen dier. Op zoek naar eten en eten brengt marmozetka 33-35% uit. In omstandigheden van hoge vochtigheid rusten apen meer.

Het is belangrijk! Het dier is erg actief, van nature verlegen, voorzichtig en snel. Het heeft een onstuimig en zeer opwindend temperament.

Met scherpe bewegingen en eigenaardige kreten uiten ze hun emoties en communiceren ze met elkaar. Ooggetuigen hebben ongeveer 10 verschillende soorten klikken, gepiep en andere stemuitstromen. In groepen marmosettes, bestaande uit 5-13 volwassen personen, treedt altijd een dominant paar op als de leiders van het gezin. Mannen zijn ongekende pacifisten, dus alle soorten schermutselingen of gevechten eindigen in het stadium van luid geschreeuw.

Hoeveel marmozetki leven

De levensduur van een marmoset-aap in het wild is niet langer dan tien jaar. Met de juiste thuiszorg wordt deze tijd met een paar jaar verlengd. Ze houden van warmte en vocht. Om aan de ideale omstandigheden te voldoen, is het belangrijk om de temperatuur te houden in de kamer waar de speelgoedmarkt leeft binnen 25-30 graden Celsius, en de luchtvochtigheid rond de 60%.

Verspreidingsgebied

Deze dieren leven op dezelfde plek waar de meeste primaten leven in de territoria van Ecuador en Peru. Ook in de jungles van Brazilië, Bolivia en Zuid-Amerika. Hun woningen bevinden zich weg van de klauwen van landroofdieren, zo hoog mogelijk in de bomen.

Ze brengen de nacht door in de boomholten. Dwergapen leven op een hoop. Groepen van hun nederzettingen kunnen uit vijf generaties van één geslacht bestaan. Dit is een familiekolonie.

Marmoset Dieet

Het dieet van dit kleine dier is gevarieerd. Igrunka eet zowel plantaardig voedsel als dieren. Het menu kan bloemen en bladeren, insecten, evenals vogeleieren en kleine amfibieën bevatten. Als bron van het drinken van marmozetki gebruikt u regenwater dat zich ophoopt in de bladeren van bomen.

Het zal ook interessant zijn:

Als het weer droog is, kan het dier, door zijn twee snijtanden, in de schors van de bomen graven en het sap eronder zuigen. Door het lichte gewicht van het lichaam kan de zijdeaap het fruit bereiken dat bijzonder hoog op dunne, flexibele takken hangt.

Voortplanting en nakomelingen

Vrouw marmozetki bereikt seksuele rijpheid op de leeftijd van twee jaar. Zij is het die beslist wie haar wordt uitverkoren voor huwelijksspellen. Daarna komt 140-150 dagen zwangerschap. In één nest worden 2 of 3 baby's geboren.

Dit is interessant! Nakomelingen vrouwelijke beren 2 keer per jaar. Baby's hebben zeer zorgzame vaders, omdat alle opleiding op hun schouders ligt. Pasgeboren vaders geven vrouwen baby's alleen voor het voederen.

Bij geboorte wegen marmozettes ongeveer 15 gram. Gedurende 3 maanden bestaat hun dieet alleen uit moedermelk. Daarna zijn ze volledig onder de hoede van de man totdat ze de vaardigheden van onafhankelijkheid verwerven. Op het menu voor volwassenen gaan ze naar een half jaar. En van jaar tot twee hebben ze de puberteit.

Natuurlijke vijanden

Klimmen hoog in de tak, marmozetki beschermde zichzelf tegen de aanval van landroofdieren. Daarom zijn grote katten niet bang voor hen. Er zijn echter nog andere vertegenwoordigers van de roofzuchtige wereld. Bijvoorbeeld grote vogels en slangen, die gemakkelijk bij een klein aapje kunnen komen en ervan kunnen genieten. Bij dergelijke aanvallen beheren dieren vaak de hoeveelheid. Gelukkig helpt de sociale structuur van de nederzetting.

Hoe droevig het ook mag klinken, de belangrijkste en belangrijkste vijand van de zijdeaap is de man. Het illegaal vangen van deze sierdieren en de vernietiging van hun leefgebieden veroorzaken de grootste schade aan de bevolking.

Bevolking en soort status

Penseelaapjes staan ​​niet in het Rode Boek, maar enkele van de grootste landen ter wereld maken zich zorgen over hun dalende aantal. In China is bijvoorbeeld de handel in hen verboden. Het is wettelijk onmogelijk om zo'n huisdier te kopen, maar sommige ambachtslieden slagen erin dieren te verkopen, waarvan de prijs op de illegale markt 3-4 duizend dollar bedraagt.

Deze situatie is echt droevig, omdat dieren worden gekocht voor de prijs van dure sieraden, en ze ook behandelen. Ten eerste worden ze bij hen gedragen, niet losgelaten van hun handen, waarna sommige worden vergeten en zelfs worden weggegooid. Als u zo'n dier thuis wilt hebben, moet u overwegen dat u het als een kind moet behandelen. Van marmozetki niet kopen een ruime kooi, of behandelt, of bergen van fancy speelgoed. Het is belangrijk voor hen om aandacht te hebben, omdat marmozetki van nature gewend zijn om in een vriendelijk gezin te leven.

De kleinste aap ter wereld

1e plaats

De kleinste aap wordt overwogen dwerg-speelvis. Anders worden deze baby's pocket- of vingerklauwen genoemd. De lichaamslengte van de mart is slechts 10-15 centimeter (iets meer dan de wijsvinger van een volwassene). En het gewicht overschrijdt niet 120 gram. Een pasgeboren baby weegt slechts 15 gram. Ondanks zijn kleine gestalte kunnen marmotten van 2 naar 5 meter springen. Deze primaten leven in de bovenloop van de Amazone, in Ecuador, in het noorden van Peru en in het westen van Brazilië.

2 plaatsen

De tweede plaats kan met recht worden toegekend marmozetkemet betrekking tot de familie van mart. De volwassen aap van deze soort weegt slechts 300 - 400 gram met een groei van niet meer dan 30 centimeter. Deze apen leven in de bossen van Latijns-Amerika. De kleinste Liliput-marmoset in zijn soort. De lengte van haar lichaam is slechts 23 centimeter en het gewicht is 100 gram.

3e plaats

Twee keer zo groot als marmazek talapoyn. Deze dwerg aap weegt iets meer dan een kilogram met een hoogte van 35 centimeter. Deze bewonen de bossen van Gabon, in de buurt van rivieren of moerassen. Ze springen niet alleen goed, maar zwemmen ook goed. Binnenlandse Tolapoins worden alleen in kooien bewaard, anders zullen ze het huis vernietigen.

4e plaats

In het stroomgebied van de Amazone en in de hooglanden van Brazilië, zijn er nog andere familieleden van zijdeaapjes - tamarins. De maximale lengte van een volwassen mannelijke tamarin is slechts 35 centimeter en het gewicht is 1 kilogram. Tamarins hebben een zeer ongewone verschijning. Ze hebben een weelderige snor en soms manen. Hierdoor werden apen vaak het slachtoffer van stropers en staan ​​ze nu op de rand van uitsterven.

5e plaats

In het midden van de ranglijst is te zetten aap schmidt. Grote mannetjes van deze soort hebben een lichaamslengte van 45 centimeter en wegen ongeveer 4 kilogram. Monkeys Schmidt hebben een zeer helder uiterlijk. Ze hebben een witte neusbrug, zwarte wangen en een felrode streep op de achterkant van de staart. Apen leven in een vochtig klimaat in de tropische bossen van Centraal-Afrika.

6 plaats

In Brazilië en Honduras worden er kleine aapjes genoemd kapucijnen. Op de kruin van deze dieren is een zwarte kuif, die lijkt op de kap van een kapucijner monnik. De lichaamslengte van een aap is ongeveer een halve meter. Capuchins hebben een geweldige geest. Ze kunnen noten met stenen hakken en slijm van boomkikkers op de schors van bomen afbladeren. Capuchins brengen het grootste deel van hun leven door op boomtoppen. In dit geval reizen baby's tot 3 maanden op de rug van de moeder.

7e plaats

Misschien wel een van de helderste apen in kleur - aap aap, leven in Afrikaanse bossen. Ze heeft witte wangen en buik, een terracotta rug en een zwarte punt van de staart. Soms zijn albino's onder deze primaten. Een volwassen mannetje heeft een gewicht van ongeveer 5 kilo en groeit tot 53 centimeter. Interessant genoeg verbergt deze aap overtollig voedsel in wangzakken, die zo groot zijn als een maag.

8e plaats

In de bossen van Zuid- en Midden-Amerika wonen brulaapgerelateerd aan spinapen. De howlers zijn tussen de 40 en 70 centimeter lang en bereiken een gewicht van 6 tot 8 kilogram. Dankzij de kaken die naar voren steken, lijkt de snuit van de brul veel op de hoektand. Deze apen zijn in staat om schelle geluiden te maken, waarvoor ze hun naam hebben gekregen. De howlers proberen reservoirs te vermijden, omdat het nutteloze zwemmers zijn.

9e plaats

Enorme kuddes zijn te vinden in de bergen en steppegebieden van Centraal- en Oost-Afrika. bubuinov. Deze apen, met een heldere kleur en bijna een leeuwenmanen, groeien op tot 75 centimeter en worden zwaarder tot 8 kilogram. Bavianen hebben een uitstekend gezichtsvermogen en zien vijanden van veraf naderen, dus kuddes hoefdieren zijn vaak te zien naast apen.

10 plaatsen

En sluit de top zwarte colobusleven in regenwoud Afrikaanse bossen. Deze apen met een lichaamslengte van 50 tot 70 centimeter en een gemiddeld gewicht van 11 kilo spenderen bijna hun hele leven aan bomen. Ze landen alleen in uitzonderlijke gevallen op de grond. Colobus is de eigenaar van zeer grote tanden, dus het voedsel dat ze vaak dienen als noten en harde zaden.

Bekijk de video: Don't Get Scammed! Pet Marmoset Monkeys (Mei 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org