Vogelstand

Pika gewoon

Pin
Send
Share
Send
Send


Uiterlijk en gedrag. Een zeer kleine (aanzienlijk kleiner dan een mus) vogel met een dunne, gebogen snavel, een relatief lange staart en een betuttelende kleuring. Lichaamslengte 12,5 cm, gewicht 7-10 g Relatief stille en onopvallende vogel. Meestal kan pika worden waargenomen langs een boomstam klimmen, terwijl de vogel van beneden naar boven beweegt en in een spiraal omhoog klimt. Komt alleen of in paren voor, vaak opgenomen in gemengde scholen met blauwe ogen. Vliegt slecht en met tegenzin.

beschrijving. Mannelijk en vrouwelijk zijn hetzelfde geschilderd. De algemene toon van de top is bruinachtig bruin, roodachtig in de rug en nadhvostiya. Op de donkere achtergrond gelijkmatig verdeelde lichte strepen, klein op het hoofd en groter aan de achterkant. Een heldere wenkbrauw is duidelijk zichtbaar, beginnend vanaf de basis van de snavel en eindigend ver achter het oog, eigenlijk al in de nek. Het hoofdstel en het oog zijn zwart en op de bedekkende veren van het oor is een geschubd patroon van lichte druppelachtige pestrine ontwikkeld. Bill is redelijk lang, dun, naar beneden gebogen. De onderkaak is donkerbruin, de onderkaak is geelachtig. Op de vleugel is een complex patroon van combinaties van zwarte, roodbruine en witte kleuren. De onderkant van het lichaam is wit. De staart is wigvormig, roodachtig bruin. Jonge vogels lijken erg op volwassenen, maar hun kleuren zijn over het algemeen zwakker. De bovenkant van het lichaam ziet er schilferig uit door het feit dat langs het midden van de contourveren van de bovenste brede lichtvelden worden ontwikkeld, met verschillende donkere randen. In de meeste van de beschouwde regio is het enige type pika.

In de westelijke Kaukasus, langs de kust van de Zwarte Zee, van Gelendjik tot de grens met Abchazië, leeft de gewone pika zij aan zij met een soort dubbelganger, de korte pika. Men kan ze alleen betrouwbaar van elkaar onderscheiden door een reeks tekens, vogels vasthouden of foto's van hoge kwaliteit maken. Een gewone pika heeft een kortere snavel en klauwen (vooral op de achtervinger) zijn langer dan die van de korte pika. De heldere wenkbrauw van een gewone pika is wit, helder en breed, de voorranden van de wenkbrauwen vloeien vaak samen boven de basis van de snavel. De kleur van de buik van een gewone pikha is wit, zonder een roodachtige kleur aan de zijkanten.

De stem. Een zeer belangrijk identificerend kenmerk is de stem, in het bijzonder, de oproepen van vogels van beide geslachten en het lied uitgevoerd door het mannetje. De oproepen van een gewone pika zijn erg monotoon, meestal is het een lang, delicaat fluitje "srrrii. "Met een goed geprononceerde" vibrerende "component, minder vaak - korte, staccerende kreten"deze. "Of"TII. ". Vaak vormen de oproepen een lange reeks. Het lied van een gewone Pikasha is een rustige, relatief lange, complexe fluitend uitdrukking met een triller aan het eind. Ze zingen actief aan het einde van de winter en aan het begin van de lente.

Distributie, status. Palearctische boszone. In Europees Rusland - van de noordelijke taiga tot de steppe-zone van het bos - bedekt een geïsoleerd gebied de Kaukasus. De sedentaire soort, de vogels maken kleine migraties. Vanwege zijn onopvallende karakter lijkt de pika geen grote vogel te zijn, maar in de meeste gevallen is het een van de meest voorkomende bos soorten. De bevolkingsdichtheid van pika is zeer laag in de meest noordelijke en zuidelijke grenzen van de verspreiding, evenals in zeer dunne bossen.

Manier van leven. Het leeft in verschillende soorten bossen en geeft de voorkeur aan oude, rijpe boomstammen, die een ideale plaats zijn voor het bouwen van nest- en foerageergebieden. Op die plaatsen waar het bereik van de gemeenschappelijke pikakha overlapt met kortevingerbochten, komt de gewone burger vaker voor in naaldbossen en gemengde bossen, vaak op grote hoogte, dan de korte vilten gevogelte. In het merendeel van het bereik maakt de zittende vogel, alleen de noordelijke en hoge bergpopulaties, kleine seizoensbewegingen. Het voedt zich met kleine insecten en spinachtigen, die het vindt in de scheuren van de schors en andere schuilplaatsen in de bomen, en eet de zaden van dennen en sparren. Monogamous uitzicht. De bouw van het nest begint eind april of begin mei.

Het nest is meestal aan een boom gerangschikt: in een spleet, hol of een grote kist, achter een stuk geëxpandeerde schors op een hoogte van 1-16 m boven de grond, meestal 1-2,5 m. de aarde. De basis van het nest is opgebouwd uit kleine twijgen, naalden, mos en houtvezels - het wordt gebouwd door beide leden van het paar. Een dienblad gemaakt van veren, wol, korstmos en spinnenwebben is alleen gemaakt door het vrouwtje. In de koppeling zijn er 2-9 wit met roze of bruinige gespikkelde eieren. De vrouwelijke incubeert, de incubatietijd is 12-20 dagen. Kuikens op hun hoofd hebben een dikke donkergrijs naar beneden, de mond is geel en hun bekrollen zijn geel. Voeren duurt 12-19 dagen, beide ouders voeden de kuikens. Ongeveer twee weken nadat de kuikens het nest hebben verlaten, valt de familiegroep uiteen en voegen de jonge vogels zich bij gemengde groepen insectenetende vogels.

Pika of gewone pika (Certhia familiaris)

verschijning

Het staartkleed is erg hard en gevorkt. De vogel rust op het wanneer het een verticale boomstam beklimt. De lichaamslengte is 12 cm, het gewicht is van 7 tot 13 g. De bovenste torso is lichtbruin met donkere vlekken. De staart is bruin, de buik is lichtgrijs. De snavel is lang en soepel gebogen.

Voortplanting en levensduur

Vertegenwoordigers van de soort leven in het bos en beklimmen de stammen prachtig. In het midden van de lente begint het vrouwtje een nest te bouwen. Ze doet het in een kleine holle of diepe spleet van de cortex. Het dienblad zelf is opgemaakt van droge takken en binnenin is het bekleed met wol en veren. Eieren worden begin mei gelegd. Ze zijn erg klein en hebben een diameter van 1,5 cm. De hoofdachtergrond is wit, verdund met bruine stippen. Bij het leggen bevat meestal 6-7 eieren. In zuidelijke gebieden maken vogels 2 legsels per seizoen. In de noordelijke gebieden is er slechts 1 koppeling.

De incubatieperiode duurt 2 weken. Na nog eens 2 weken verlaten de kuikens het nest en beginnen ze langs de stam te kruipen. Op de vleugel worden ze 3 weken na de geboorte. De levensverwachting in het wild is 2-3 jaar. In gunstige omstandigheden leven vertegenwoordigers van de soort tot 8 jaar.

Gedrag en voeding

Deze vogel is een zittend leven. Voedsel krijgt de bast van bomen, de aarde daalt extreem zelden naar beneden. Met 70% bestaat het uit insecten. Dit zijn folders, bladluizen, rupsen, motten, snuitkevers, spinnen, verschillende larven, crackers. Men kan zeggen dat de gemeenschappelijke pika een bosgezondheidsofficier is, omdat het verschillende plagen vernietigt. Van plantaardig voedsel wordt het voornamelijk gevoederd met zaden die uit kegels van coniferen vallen. De vogel gedraagt ​​zich rustig, houdt zich stil, dus het is erg moeilijk om het te detecteren. Langs de stam van een boom beweegt zich meestal in een spiraal, op zoek naar insecten in de boomschors.

Deze soort bezet een uitgestrekt gebied. Het aantal vogels in Europa alleen al wordt geschat op 15-20 miljoen individuen. Maar daarnaast is er nog steeds een gigantisch territorium in Azië. Dus we kunnen concluderen dat de populatie niet wordt bedreigd.

WAT EET

De gewone pika vindt een geschikte plek voor een nest en een rijke bron van voedsel in de bossen, parken, op de beboste oevers van rivieren en in tuinen met oude naaldbomen.

De snavel van de pika is dun en gebogen als een sikkel, dus bereikt hij gemakkelijk insecten en hun eieren verborgen in de nauwe spleten tussen de schors. Hier vindt de pika ook andere ongewervelden. De vogel voedt zich met spinnen, tweekleppers, hymenoptera, vlinderrupsen en bedwantsen, maar het grootste deel van het voedsel bestaat uit kevers en kevers.

En vooral eet pika graag de larven van verschillende soorten kevers.

In tegenstelling tot spechten kan de pika geen moeite doen en eten krijgen. Door een insect onder de schors vandaan te trekken, rust het sterk tegen de staartveren in de stam en neemt het de prooi uit de opening.

In de winter wordt het pikas-menu aangevuld met sommige soorten zaden, voornamelijk naaldboompitten. Deze vogel doorzoekt systematisch een boomstam van onder naar boven. Als de pika een te "productieve" boom vindt, komt hij er meerdere keren naar terug voor een tweede inspectie.

LIFESTYLE

De gewone pika is slecht en vliegt een beetje. In de regel vliegt de vogel alleen van de kruin van de ene boom naar de voet van een andere en springt op de stam van een nieuwe boom.

Op zoek naar voedsel, beweegt de pika zich opwaarts in een spiraal, terwijl hij rust op de stam van een boom met zijn staart en vleugels. Vaak onderzoekt de vogel de onderkant van de takken.

Met zijn lange, gebogen klauwen, kleeft de gewone pika heel strak aan de schors van de boom. Fluiten leven afzonderlijk, maar in de herfst komen ze samen in gemeenschappelijke kuddes samen met andere vogelsoorten, zoals mezen. Het gebeurt dat soms in koude winters tot vijftien vogels samen gaan zitten en elkaar verwarmen met de warmte van hun lichaam.

Vanaf het najaar reizen deze vogels op plaatsen waar bomen zijn - in parken, tuinen en bossen. De rest van het jaar beschermt de gewone pika echter actief het plot en de overnachting voor elke indringer.

Deze vogels slapen meestal in de scheuren onder de schors, vaak in nestkasten met een kleine ingang.

REPRODUCTION

Het mannetje begint begin april te zorgen voor het vrouwtje. Hij vervolgt zijn uitverkorene in de lucht of rent ermee langs een boomstam. Het mannetje geeft haar stukjes eten en zingt voortdurend. Tijdens het huwelijksritueel trillen de vleugels van beide partners kenmerkend.

In Centraal-Europa broedt de gewone pika tot juni en heeft vaak de tijd om twee broedsels te laten groeien. Ouders bouwen samen een nest. Het bevindt zich meestal achter de schors die van de stam is verwijderd, of in een vervallen boomhol. Soms wordt het nest in dikke klimop op de muur van een gebouw geplaatst. Het nest van pika's is onnauwkeurig, opgebouwd uit kleine twijgen, van binnen bekleed met grassprieten, veren en dierenhaar.

Het vrouwtje legt verschillende witte eieren met licht roodbruine vlekjes en incubeert ze gedurende 2 weken. Ouders voeden jongeren samen. Jonge kuikens verlaten het nest in 16-17 dagen.

VOEDSELOERSTELLINGEN

Gemeenschappelijke pika komt bijna overal in Europa voor, meestal in naaldbossen, maar leeft ook in gemengde bossen en parken, waar zich oude naaldbomen bevinden. Deze vogel is onbevreesd - als een gewone pika op zoek is naar voedsel, loopt hij niet weg, zelfs niet nadat hij iemand heeft gezien. Tijdens de vlucht vanaf een korte afstand zie je lichte strepen op zijn vleugels. In de winter kan deze vogel zich aangetrokken voelen tot een specifieke voederplaats door een mengsel van rundertalg en zacht voedsel voor insectenetende vogels op de bast van een naaldboom te smeren. In de zomer kun je een klein huis hangen waar een gewone pika waarschijnlijk een nest zal maken. Sommige mensen verwarren de pika met een boomklever vanwege hetzelfde gedrag op een boomstam.

INTERESSANTE FEITEN, INFORMATIE.

  • Zingende gewone Pikas bestaat uit twee trillers, waarvan de eerste altijd een orde van grootte hoger is dan de tweede.
  • Terwijl ze zich voortbewegen langs de stam, gebruikt de gewone pika de staart als een steun, daarom wordt zijn staart na verloop van tijd zo verward en gewist dat de veren erop uitvallen en vaker veranderen dan eens per jaar.
  • Vijftien gewone pika werden gevonden onder het dak van een boshut, die zich daar verzamelde in een dichte kluwen. Zo blijkt dat de vogels werden beschermd tegen koud en slecht weer.
  • Een gewone pika herinnert een muis niet alleen door onvermoeibaar rond de kofferbak te rennen, maar ook door zijn geluiden - een hoog, schril gepiep.

KENMERKEN VAN OOSTERS VOEDSEL. BESCHRIJVING

Eieren leggen: van 4 tot 8 (meestal 6) wit met roodbruine vlekjes eieren, met een duidelijk zichtbaar stomp uiteinde.

vlucht: ongelijk. De vogel vliegt als opzij. Snoek vliegt alleen voor korte afstanden. Tijdens de vlucht zijn witte strepen op de vleugels duidelijk zichtbaar.

bek: lang, gebogen sikkel.

verenkleed: de achterkant van de vogel is grijsachtig bruin met witachtige vlekken. De buik en strepen onder de ogen zijn zijdeachtig wit. Jonge vogels zijn grijs, ze hebben meer witte vlekken aan de dorsale kant van het lichaam.

staart: lang, gevorkt, puntig. Het gevorkte staartuiteinde is duidelijk zichtbaar tijdens de vlucht. De staart speelt een belangrijke rol tijdens de beweging van een vogel langs een boomstam.


- Habitat van gewone Pikas

Waar het leeft

Gemeenschappelijke pika leidt een sedentaire levensstijl. Het wordt gevonden op het grondgebied van West-Europa via Midden- en Oost-Europa en Azië naar de Himalaya en Japan.

BESCHERMING EN BEHOUD

Ondanks het grote aantal dode, rotte bomen dat de vogel als broedplaats gebruikt, vindt de gewone pika nieuwe schuilplaatsen waarin het snel wordt beslecht.

Pika gewoon. Vogels van Brateevograd. Video (00:00:49)

Het nesten van deze vogel in Brateevo en Marino wordt niet opgemerkt, maar het is mogelijk dat ze bestaan. Ze worden vaak gezien tijdens seizoensvluchten. Sommigen van hen blijven in de winterkwartieren in de Mariinsky verlaten steiger in de buurt van de voormalige zandboerderij en aan de andere oever in de overstromingsplaats Brateevskaya.

Habitat en habitat

Pike is een vogel die een sedentaire, minder vaak nomadische manier van leven leidt. Het is gebruikelijk in Europa. Evenals in Noord-Azië, Canada en Amerika (VS). In Rusland is pikuha te vinden in het Europese deel, variërend van Arkhangelsk tot aan de Krim en de Kaukasus. Deze vogel komt niet alleen voor in de steppe en op plaatsen waar bomen niet groeien. Tijdens het rondzwerven kan het verrekijkingsbereik ver voorbij vliegen. Vaak te vinden in kleine steden. In Azië wordt pika gevonden in de Siberische bosgordel, ten oosten van Sakhalin en de Zee van Okhotsk, ten zuiden van de Tien Shan, Mongolië, Noord-Iran en Kazachstan.

Het geeft de voorkeur aan loof-, naald- en gemengde bossen. Pika zoals oude bomen. Tijdens de nestperiode kiest het oude bladverliezende en gemengde bossen. Minder vaak, kan het worden gezien in coniferen. Tijdens het wandelen gebeurt in tuinen, parken, bosjes - waar bomen ook groeien.

Hoe ziet een pika-vogel eruit?

De achterkant van de kakkerlak is grijsachtig of bruinrood, met bleek witte stippen. De lendenen en de bovenstaart zijn grijsachtig bruin. Buik wit, zijdeachtig. Flywings zijn lichtbruin met kleine heldere vlekken. Sturen - dezelfde kleur, maar ze hebben heldere randen en naststvolya.

Bek bruinachtig bovenop en lichter hieronder. Bruine iris. De poten hebben dezelfde kleur, maar een grijsachtige tint. Jonge pika's hebben ronde vlekken op hun rug en langwerpige bij volwassenen. De kleur van de jongen is zwakker en de buik is geelachtig.

De belangrijkste voedselpikas - insecten en spinnen. De meeste vogels eten diptera, spinnen en kevers. De meeste houden van snuitkevers. Ook in het dieet van Pikas zijn er bladluizen, rupsen, kruipers, bedwantsen, motten, snuitkevers en andere bosongedierte. Vogels voeden zich met zaden, maar meestal met coniferen en in de winter. Op zoek naar voedsel, zoeken deze vogels in de stam van een boom, zonder een enkele scheur uit het oog te verliezen. Als de boom veel voedsel heeft, kan de pika er meerdere keren naar terugkeren.

In de winter kan deze vogel worden getraind om tijdelijk één voederplaats te bemachtigen, als u zacht voer en rundertalg op de schors smeert. In de zomer wordt een klein huis opgehangen waarin voortdurend voedsel wordt geplaatst.

Pika-vogel: fokkerijbeschrijving

Het paarseizoen bij pika begint in maart. Op dit moment kun je de gevechten van mannen en hun zang zien. Nesten bouwen pikas beginnen later. Selecteer eerst een plaats zorgvuldig. Pikas geven de voorkeur aan smalle holtes of losse schors. Maar het nest bevindt zich altijd laag van de grond.

Ongedierte bouwt nesten op van acht tot twaalf dagen. Maar alleen vrouwen bereiden het voor zichzelf, mannetjes geven niet om hun nageslacht. De bodem van het nest heeft meestal een los platform en bestaat uit stukjes schors en dunne takken. Ze lopen tegen de wanden van de holte. Het blijkt dat het nest er niet in ligt, maar in het midden sterker wordt. Van bovenaf is de woning opgebouwd uit bastvezels, gemengd met kleine stukjes schors, korstmos, hout en mosbundels. Binnen is het bekleed met veel kleine veren met een mengsel van wol, spinnenwebben, cocons van insecten.

De gewone pika legt vijf tot zeven eieren. Acht of negen is uiterst zeldzaam. De eieren zijn roodbruin, met stippen en stippen. Ze zijn het meest aan de stompe kant. Soms zitten er in de koppeling witte eieren met nauwelijks merkbare roze vlekken.

Het vrouwtje incubeert de koppeling van 13 tot 15 dagen. Na de geboorte blijven de kuikens tegelijkertijd in het nest. Vrouwtjes voeden ze met spinnen en kleine insecten. Kuikens van de eerste koppeling beginnen te vliegen in mei-juni. Vanaf de tweede - in juni en juli. Na te zijn versterkt, beginnen de kuikens te dwalen, maar vliegen niet weg van het nest.

Pike - een vogel rui in het eerste levensjaar. Het begint het verenkleed te veranderen in juli. Eindigt in september. Bij oude vogels duurt deze periode van juni tot augustus. En de eerste om contour grote vleugels te veranderen. Klein - later, aan het einde van de rui. Nadat het verenkleed is gewijzigd, wordt het helderder. En de kleur van veren wordt rood.

Ondersoorten en veranderende tekens

Pike - een vogel met geografische variabiliteit. Dit komt tot uiting in de grootte van het lichaam en een verandering in de kleur van veren in de bovenste helft van het lichaam. Maar het kan seizoensgebonden of individueel zijn. En dit bemoeilijkt de bepaling van geografische soorten enorm. Nu zijn er twaalf. De verschillen daartussen zijn onbeduidend en het kan heel moeilijk zijn om ze te onderscheiden.

In Engeland en Ierland is kleurpika donkerder dan in West-Europa. In Japan - met een uitgesproken rode tint. Het zingen van verschillende ondersoorten is ook anders. Kortom, hun triller is luid en langdurig, met korte pauzes. Het is voor haar piepgeluid dat de vogel zo'n naam kreeg.

Pikas lifestyle

De gewone pika is klein en vliegt niet goed. In principe zijn het alleen vluchten van de ene boom naar de voet van een andere boom. Door de lange en gebogen klauwen wordt deze vogel zeer stevig vastgehouden door de schors. Picks leven grotendeels afzonderlijk. Het zijn eenlingen. Но когда наступает осень, объединяются в стаи. Причем с другими видами птиц. Например, с синицами.

В холода они могут сидеть в плотном кольце из 10-15 птиц, согреваясь. Осенью пищухи выискивают места с большим количеством деревьев – парки, скверы, леса. Но в остальные сезоны у птиц существуют свои участки питания и ночевки, которые они воинственно защищают.

Пищуха – птица бесстрашная. Als ze op zoek is naar voedsel, zal ze niet wegvliegen, zelfs niet nadat ze iemand heeft gezien.

Ze kan zelfs zingen. Het is waar, haar triller is dubbel, vergelijkbaar met doordringend piepen. De tweede is altijd lager dan de eerste.

Omdat de staart van de Pikas als ondersteuning dient bij het zoeken naar voedsel, wordt deze na verloop van tijd gewist, de veren worden verstoord. Daarom werpt de staart van deze vogel vaker af dan de rest van het verenkleed.

Het vinden van een pika is niet eenvoudig. Ze houdt zich altijd stil en de kleur van haar verenkleed maskeert goed. Maar soms, als je iets in de sneeuw ziet dat geschikt is, kun je er nog steeds op springen. Ze grijpt de prooi en rent weer naar de kofferbak.

Aan het einde van de winter wordt pika energieker, levendiger. Op de trunks begint het veel sneller te kruipen, en zelfs ontmoetingen met congeneren.

Luister naar de stem van gewone pieken

https://animalreader.ru/wp-content/uploads/2014/10/pishuha-amerikanskaya-certhia-americana-114kb.mp3
Van plantaardig voedsel gebruiken pikas zaden van kegels van coniferen. Een pika is erg stil, dus het valt moeilijk op te merken. Op zoek naar insecten bewegen deze vogels zich in een spiraal langs de stam.

Bekijk de video: skywars met pika#gewoon Kut! (Mei 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org